Malermestre vil med på BoligJob-toget

Danske Malermestre frygter, at malersektoren efterlades på BoligJobordningens bagperron, når den nye ordning træder i kraft efter nytår.
Danske Malermestre vil forsøge at få malerarbejde ind under den del af BoligJobordningen, der omfatter hjemmeservice. Pressefoto.
Danske Malermestre vil forsøge at få malerarbejde ind under den del af BoligJobordningen, der omfatter hjemmeservice. Pressefoto.

Kort efter folketingsvalget indgik regeringen et forlig med De Konservative, Dansk Folkeparti, SF og Alternativet om, at håndværkerfradraget fortsætter i 2016 og 2017, men at det samtidig bliver begrænset til en endnu ikke defineret række af “grønne” forbedringer – herunder ikke indbefattet malerarbejde.

Og det synes Danske Malermestre ikke overraskende er en rigtig dårlig ide.

Jeg har svært ved at se, hvorfor man skal kunne få tilskud til at få gjort rent, men ikke til at få malet sin bolig.

Ole Draborg Direktør, Danske Malermestre

– Malerfaget er som udgangspunkt næppe omfattet af en “grøn liste”. Men det er en dum idé at begrænse ordningen på den måde. Alene på malerfagets område har ordningen skabt cirka 1000 job. Så jeg har meget svært ved at se, hvor de i alt 600 arbejdspladser for hele BoligJobordingen, som Skatteministeriet påstår, kommer fra. Jeg lægger mere vægt på brancheorganisationernes analyser, som viser en langt større beskæftigelseseffekt, sige direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre til Dagens Byggeri.

Halvering af sort arbejde

Han peger desuden på, at BoligJobordningen er et vigtigt element i værktøjskassen mod sort arbejde, selv om Skatteministeriet også her peger på en marginal effekt.

– I en analyse inden sommerferien viste man, at det sorte arbejde var blevet halveret hos de borgere, som havde overvejet sort arbejde, men havde fået det udført hvidt på grund af BoligJobordningen. Vi spurgte, efter at ordningen var fjernet ved sidste årsskifte, vores medlemmer, om de havde mærket en større efterspørgsel for sort arbejde, og det var der omkring 40 procent af medlemmerne, der havde observeret. Derfor vil vi nu forsøge i første omgang at få malerarbejdet ind under den del af BoligJobordningen, der omfatter hjemmeservice for 6.000 kroner. Jeg har svært ved at se, hvorfor man skal kunne få tilskud til at få gjort rent, men ikke til at få malet sin bolig. Samtidig vil jeg arbejde for, at beløbsgrænsen hæves, fortsætter Ole Draborg.

Gigantisk succes

Han håber, at politikerne på Christiansborg vil lade sig påvirke af, at den tilsvarende svenske ordning, der giver mulighed for et meget større fradragsbeløb end den danske, er en gigantisk succes, der nærmest har udryddet sort arbejde:

– Selv om vi så småt er på vej ind i et økonomisk opsving, er der fortsat masser af steder i Danmark, hvor beskæftigelsen er nødlidende, og i malerfaget har vi mange virksomheder rundt om i landet, som ser langt efter opgaverne, slutter Ole Draborg, der i øvrigt påpeger, at politikerne ved at subsidiere bestemte “grønne” forbedringer risikerer at “fremme en irrationel adfærd hos boligejerne”.

Eksempelvis vil en sådan ordning kunne tilskynde boligejerne til at udskifte velfungerende, gamle vinduer med nye termovinduer af en ringere kvalitet, selvom den optimale adfærd kunne være at renovere og male de gamle vinduer og montere forsatsruder.

Relateret indhold