HH-forbindelsen
- Gennemførelse:
- Traktat og beslutning: 1-2 år
- Detailplan og projektering: 3-4 år
- Byggetid: 5-6 år
- Takster:
- Tog (1 rejse): 40 kr.
- Bil (gennemsnit) 194 kr.
- Lastbil: 550 kr.
- Overfartstid:
- Biltur: 8 minutter
- Togtur: 5 minutter
- Antal tog per time: 4-7 i hver retning
Det fremgik forleden af et svar fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S), at regeringen holder fast i de arealreaervationer, der nu i årtier har eksisteret for den såkaldte “Ring 5-korridor”, der ikke mindst bliver aktuel, hvis det besluttes at anlægge en tunnel under Øresund mellem Helsingør og Helsingborg, også kaldet en HH-forbindelse.
Nu viser en ny rapport fra Øresundskomiteen, at det i høj grad kan betale sig at etablere den nævnte faste forbindelse.
Jo tættere vi kommer på åbningen af en Femern-forbindelse, jo mere vigtigt bliver det med en beslutning om en fast HH-forbindelse.
Benedikte Kiær Borgmester, Helsingør
I 2010 blev der fremlagt et forslag om en brugerbetalt HH-forbindelse, som skulle knyttes sammen med en ny Ring 5 med motorvej og godstog. Den plan er droppet, og den nye rapport regner på en “lille HH-forbindelse”- vel at mærke uden Ring 5.
Forsigtigt skøn
Analysen viser, at investeringen på 34 milliarder kroner med “et forsigtigt skøn” kan tilbagebetales på blot 24 år. Nøjes man med en landevejsforbindelse med to spor i hver retning, bliver projektet billigere. Projektet vil give et driftsoverskud på i alt seks milliarder nutidskroner.
Medtager man de rejsendes tidsbesparelser, udgør det samlede overskud hele 38 milliarder kroner. Inkluderer man herudover de afledte arbejdsmarkeds- og integrationseffekter, bliver nytteværdien endnu større.
Med en fast HH-forbindelse kan rejsetiden med tog fra København H til Helsingborg komme ned under 40 minutter. Det vil ifølge Øresundskomiteen “give et helt nyt grundlag for arbejdsmarkedsintegration mellem det nordvestlige Skåne og København”.
Øresundsbro skal aflastes
Rapporten åbner desuden for diskussionen om, hvordan HH-forbindelsen vil kunne finansiere en metroforbindelse fra København til Malmø.
Prognoser viser, at Øresundsbroen på sigt skal aflastes, og her er en metroforbindelse et af de visionære forslag til, hvordan trafikken over Øresund kan hjælpes på vej.
Analyserne viser, at en metroforbindelse mellem København og Malmö vil give en række fordele, men at billetindtægterne ikke kan dække driftsomkostninger samt renter og afdrag på investeringen. Overskuddet fra HH-forbindelsen kan imidlertid sammen med overskuddet fra Øresundsbroen finansiere en metro.
Sverigesforhandlinger
I Sverige forhandles der i øjeblikket infrastruktur og transport. De såkaldte “Sverigesforhandlinger” handler blandt andet om højhastighedstog fra Stockholm til Malmø, og her skal Øresundskomiteens rapport om HH-forbindelsen indgå, idet en HH-forbindelse ligger i naturlig forlængelse af de investeringer i infrastruktur, som den svenske regering forhandler om i øjeblikket.
På sigt vil den kommende Femern-forbindelse gøre Øresundsregionen til et knudepunkt mellem Skandinavien og resten af Europa, hvilket også vil øge behovet for flere øresundsforbindelser, oplyser Øresundskomiteen.
Ingen Ring 5
I den nye plan er godstogene via HH-forbindelsen udeladt og dermed Ring-5 korridorens jernbanedel. En Ring 5-vejforbindelse er heller ikke en forudsætning, da en sådan sjællandsk tværvej mest sandsynligt gennemføres i flere etaper – enten i Ring 5-korridoren eller på delstrækninger uden for den reserverede korridor med det formål at aflaste det lokale vejnet i hovedstadsområdet og mindske trængslen.
Kæmpe fremskridt
Helsingørs borgmester Benedikte Kiær lægger over for Dagens Byggeri ikke skjul på, at det for de to “tvillingebyer” vil være et kæmpe fremskridt at få den faste forbindelse, og at de to byer til sammen er på størrelse med Odense:
– Det nuværende færge- og jernbaneområde vil blive frigjort til bolig- og erhvervsbyggeri midt i byen og tæt på Øresund. Det giver helt nye muligheder for at udvikle byen, siger Benedikte Kiær.
Hun forventer selv, at et eventuelt anlæg af en ny tunnel mellem Sjælland og Skåne vil kunne påbegyndes umiddelbart i forlængelse af Femern-forbindelsen:
– Jo tættere vi kommer på åbningen af en Femern-forbindelse, jo mere vigtigt bliver det med en beslutning om en fast HH-forbindelse, slutter Benedikte Kiær.