Lette facader stiller større krav til ingeniører og arkitekter

Nye materialer, høje krav til energieffektivitet og stor kreativitet i udformningen af bygninger udfordrer både arkitekter, ingeniører og entreprenører. Særligt de lette facader giver udfordringer.
Bunch Bygningsfysik oplever i stigende grad at blive brugt til sparring og rådgivning på nye byggeprojekter. Særligt lette facader opstår der i stigende grad udfordringer med. Foto: Colourbox.
Bunch Bygningsfysik oplever i stigende grad at blive brugt til sparring og rådgivning på nye byggeprojekter. Særligt lette facader opstår der i stigende grad udfordringer med. Foto: Colourbox.

Byggeriets aktører efterspørger i stigende grad sparring og rådgivning fra specialister i bygningsfysik. Derfor udvider Bunch Bygningsfysik nu partnerkredsen til at tælle i alt fem specialister inden for bygningsfysik og tæthed i klimaskærmen. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

– Mange arkitekter og ingeniører tager fat i os, inden byggeriet går i gang, så vi kan tage problemerne i opstartsfasen, få byggestandarden op og minimere skaderne i fremtiden, siger Tommy Bunch-Nielsen, direktør og stifter af Bunch Bygningsfysik, der hjælper rådgivere, entreprenører og private med projektgranskning ved nye byggesager og udbedring, når skaderne er sket.

Ifølge Tommy Bunch Nielsen er der en tendens til, at han og hans kolleger ser flere facadeproblemer, hvor det før mest var tag.

– Forskelige former for lette facader giver problemer med utætheder, som er svære at finde. Vi mangler i den grad ingeniører og arkitekter, som specialiserer sig inden for facader, og der er behov for at uddannelserne fokuserer på dette område, som i udlandet kaldes ‘facade engineering’, siger Tommy Bunch-Nielsen.

Tidlig kontakt

Et af de arkitektfirmaer, som trækker på specialisterne i Bunch Bygningsfysik, er 3XN.

– Det er vores ansvar, at vi får beskrevet og udbudt alt om tage og facader på den rigtige måde. Vi har erfaring fra mange projekter og sidder inde med stor viden, men mange af de ting, vi laver, kan være komplekse geometrier, som man ikke bare kan slå op i en bog. Der har vi brug for eksperter, siger Torsten Wang, arkitekt i 3XN, og fortsætter:

– Vi har gjort det til en praksis på flere af vores projekter, at vi så tidligt som muligt inddrager specialisterne fra Bunch Bygningsfysik, fordi vi har brug for deres ekspertviden om blandt andet tagkonstruktioner og facader. Sammen drøfter vi, hvilke løsninger der vil være bedst, ligesom vi i udførelsen har dem med på sidelinjen, så vi kan give entreprenørerne de bedste forudsætninger for at levere det bedste resultat.

Uheldige materialer

Byggeskader opstår ifølge Bunch Bygningsfysik oftest, når man kommer til at vælge uheldige materialer, en uheldig dimension eller en uheldig løsning et sted i byggeriet. Selv små fejl kan udvikle sig alvorligt, fordi de ofte vil påvirke andre dele af bygningens konstruktion og i sidste ende kan få betydning for bygningens energieffektivitet og holdbarhed.

For at imødegå disse fejl inddrager flere og flere rådgivere, entreprenører og bygherrer en kreds af specialister i byggeteknik, som kan rådgive om valg af de rigtige materialer, metoder, konstruktioner og løsninger. Bunch Bygningsfysik har nu optaget sit team af specialister i partnerkredsen i virksomheden.

Nørdede medarbejdere

– Vi er alle meget nørdede, og vi er drevet af en nysgerrighed og en passion for at være med til at hjælpe rådgivere, entreprenører og bygherrer til at få det bedste resultat. Det kan vi ofte ved at påvirke detaljer i de forskellige løsninger, siger Per Bo Larsen, der er projektleder og en af de nye partnere i Bunch Bygningsfysik.

Foruden Per Bo Larsen og direktør Tommy Bunch-Nielsen tæller partnerkredsen nu også Svante Emtoft, Jonas Kolbe og Bjørn Malskær. Alle partnere har arbejdet sammen i en årrække og har hver især forskellige baggrunde og spidskompetencer inden for blandt andet træ-, tyndplade- og tagkonstruktioner, facader, statik, fugt, varmeteori, skimmelsvamp og miljøfarlige stoffer.

Bunch Bygningsfysik har udvidet partnerkredsen med fire nye partnere og medejere. Fra venstre se Jonas Kolbe, Per Bo Larsen, Bjørn Malskær og Svante Emtoft. Foto: Grønbech.
Bunch Bygningsfysik har udvidet partnerkredsen med fire nye partnere og medejere. Fra venstre se Jonas Kolbe, Per Bo Larsen, Bjørn Malskær og Svante Emtoft. Foto: Grønbech.

Relateret indhold