Kun en tømrer frygter ikke hackeren

Næsten halvdelen af byggebranchen har ikke en plan for, hvad de gør, hvis de bliver udsat for et cyberangreb. Ifølge SMVdanmark blev der i 2022 sat rekord i anmeldte hackerangreb mod danske virksomheder.
Bygge- og anlægsbranchen er den mindst bekymrede branche, når det kommer til hackerangreb. En uvildig gennemgang af virksomhedens systemer og procedurer vil være et fornuftigt første skridt for at undgå et hackerangreb, anbefaler Købstædernes Forsikring. Foto: Getty Images
Bygge- og anlægsbranchen er den mindst bekymrede branche, når det kommer til hackerangreb. En uvildig gennemgang af virksomhedens systemer og procedurer vil være et fornuftigt første skridt for at undgå et hackerangreb, anbefaler Købstædernes Forsikring. Foto: Getty Images

Det sker ikke for mig. Jeg ejer bare en mindre håndværksvirksomhed med få ansatte. Hvorfor skulle hackere være ude efter mig? Jeg har jo intet af værdi ligesom Bauhaus og Mærsk.

Nogenlunde sådan tænker mange SMV’er i byggebranchen i dag, viser en undersøgelse foretaget af Købstædernes Forsikring – og det er bestemt ikke nyt. Tilbage i 2017 undersøgte Codan, hvordan det stod til med forebyggelsen af it-kriminalitet blandt bygge- og anlægsvirksomheder med mere end 10 ansatte. Også dengang så det bekymrende ud.

Eksempelvis havde 28 % af de adspurgte mellemstore virksomheder i bygge- og anlægsbranchen været udsat for it-kriminalitet mens 38 % af alle virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen mente, at deres branche var lidt mindre eller væsentligt mindre udsat for it-kriminalitet end dansk erhvervsliv i almindelighed

Ny rekord i hackerangreb

I dag har 40 % af alle små og mellemstore virksomheder et for lavt digitalt sikkerhedsniveau, oplyser Erhvervsstyrelsen, mens en analyse fra SMVdanmark i februar viste, at antallet af anmeldte hackerangreb mod danske virksomheder steg med 64 % i 2022 sammenlignet med 2021. Dermed var et nyt rekordniveau opnået.

Særligt hackernes interesse for de små og mellemstore virksomheder er steget over de seneste år. Siden 2019 er antallet af mindre virksomheder, der oplevede brud på IT-sikkerheden, steget markant mere end antallet af store virksomheder, der blev ramt.

– Så der er givetvis et stort mørketal, når vi ser på antal anmeldelser, også selv om de slår rekord. For ofte opgiver den lille virksomhed at anmelde og tager tabet, fordi de ikke tror på, at de får noget ud af en anmeldelse. Desværre har de ofte ret, for politiets opklaringsprocent er hovedrystende lav, siger konsulent og cyberekspert i SMVdanmark, Lasse Lundqvist.

Få er meget bekymrede

Alligevel viser en ny undersøgelse fra Købstædernes Forsikring, at rigtig mange mindre håndværkervirksomheder fortsat ikke er bekymrede for cybertruslen.

I undersøgelsen, der er foretaget blandt danske virksomheder med 10-50 ansatte, svarede kun 16 % inden for bygge- og anlægsbranchen, at de i høj eller meget høj grad er bekymrede for at blive ramt af et cyberangreb.

Det er det laveste tal i undersøgelsen. I eksempelvis handels- og transportbranchen svarer 23 %, at de i høj eller meget høj grad er bekymrede.

– Den lave bekymringsgrad kan blive en udfordring, for er man ikke bekymret, ser man sandsynligvis også et mindre behov for at beskytte sig. Men byggebranchen er i lige så høj fare som andre brancher. Eksempelvis består byggeprojekter ofte af mange forskellige leverandører, der udveksler informationer og data på tværs, og hver udveksling er en adgang for hackere. Derfor er det også et fælles ansvar for branchen, at man hver især er med til styrke den samlede sikkerhed, siger Morten Jepsen, der er underwritingdirektør hos Købstædernes Forsikring.

Forebyg!

Han påpeger vigtigheden af, at man ikke kun sikrer sig i tilfælde af, at angrebet sker, men at man også forebygger ved at skrue op for sikkerheden:

– Man kan forebygge meget ved at få en uvildig gennemgang af sine systemer og procedurer. Det kan give hele sikkerheden et nøk op. Det er først og fremmest vigtigt for egen sikkerhed. Men dernæst er det også vigtigt over for samarbejdspartnere. Det er nemlig ikke utænkeligt, at man kan videregive en virus eller følsomme oplysninger til en samarbejdspartner, som oplever store tab som konsekvens, og man så bliver mødt med et erstatningskrav, siger Morten Jepsen.

Når det kommer til at have en cyberforsikring, er bygge- og anlægsbranchen som helhed godt med. Her svarer 75 %, at de har en cyberforsiking, og det er over gennemsnittet, som ligger på 66 % i undersøgelsen. Dog svarer kun 59 % i bygge- og anlægsbranchen, at de har en handlingsplan, hvis de skulle blive ramt af et cyberangreb. Det er noget lavere end andre brancher, hvor gennemsnittet er 65 %.

Relateret indhold