Konjunkturkurven stiger ikke så stejlt som forventet

Danmarks Statistiks månedlige konjunkturbarometer viser en moderat optimisme hos byggevirksomhederne. Dansk Byggeri peger på, at vejanlæg trækker ned med et decideret fald i aktiviteten.
De senere års fremgang i byggeri og anlæg har betydet, at mangel på arbejdskraft er rykket højt op på listen over branchens udfordringer. Foto: Colourbox.
De senere års fremgang i byggeri og anlæg har betydet, at mangel på arbejdskraft er rykket højt op på listen over branchens udfordringer. Foto: Colourbox.

Ifølge Danmarks Statistik er den sammensatte konjunkturindikator for byggeriet stabil på -6 i maj, ligesom i april, og i øvrigt også ligesom i maj 2016.

– Bygge- og anlægsbranchen befinder sig generelt på en opadgående formkurve. Det skyldes især vækst i boligbyggeriet. Men konjunkturbarometret fra Danmarks Statistik viser også, at fremgangen ikke er lige kraftig i hele landet og i alle dele af branchen, siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg.

Stabilt niveau

Både vurderingen af ordrebeholdning og beskæftigelsesforventningerne er stabile på moderat niveau.

– Siden 2013 er der kommet 21.500 flere beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen, og selvom den generelle pil fortsat peger opad, kunne noget tyde på, at kurven er knap så stejl fremadrettet. Det er især værd at bide mærke i, at vejanlægsområdet står foran et decideret fald i aktiviteten, siger Bo Sandberg.

Mangel på arbejdskraft

Som en naturlig konsekvens af de senere års fremgang i byggeri og anlæg er mangel på arbejdskraft rykket højt op på listen over udfordringer.

– Men også her finder der i øjeblikket en stabilisering sted. Det sker på et moderat niveau i underkanten af 20 procent. Det kan man sammenligne med, at der under den seneste højkonjunktur var perioder, hvor mangel på arbejdskraft blev peget på som en produktionsbegrænsning af virksomheder, der svarer til 35-40 procent af den samlede beskæftigelse, understreger Bo Sandberg.

Todelt marked

I maj 2017 er det virksomheder svarende til 19 procent af byggebeskæftigelsen, som mangler kvalificeret arbejdskraft, mens 18 procent omvendt mangler arbejdsopgaver.

– Det fortæller historien om et todelt marked, hvor der især er fuld fart på i Hovedstadsområdet og Aarhus, men at der altså også er dele af landet, hvor byggeriets ordrebøger er noget tyndere, siger Bo Sandberg.

Relateret indhold