Københavns Kommune betaler stort millionbeløb tilbage efter fortovsskandale

Der bliver lagt 47 millioner kroner oven i de i forvejen tilbagebetalte 17,5 millioner kroner. Pengene skal delvist finansieres af et internt lån.
Fortovsordningen var alt for høj. Det har allerede kostet to direktører jobbet i Teknik- og Miljøforvaltningen. Foto: Colourbox.
Fortovsordningen var alt for høj. Det har allerede kostet to direktører jobbet i Teknik- og Miljøforvaltningen. Foto: Colourbox.

Fortovsfadæsen i Københavns Kommune har foreløbigt nået sin ende. Kommunen skal betale 47 millioner kroner tilbage til de cirka 4.000 grundejere, der i årevis har betalt i dyre domme for at kommunen rengjorde deres pressemeddelelse.

Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Teknik- og Miljøudvalget skal på sit møde d. 27 maj tage stilling til den endelige opgørelse over behovet for tilbagebetaling. Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Økonomiforvaltningen foretaget en beregning på baggrund af rapporter fra Intern Revision og eksterne advokat- og revisionsselskaber, som viser, at grundejerne har krav på yderligere 47 millioner kroner. Tidligere har kommunen allerede betalt 17,5 millioner kroner tilbage.

– Der har været bred politisk enighed om, at spørgsmålet om tilbagebetaling skulle vurderes på ny, når vi kendte den eksterne advokatgennemgang af hele fortovsordningen. Og udvalget har stået skulder ved skulder med et løfte om, at vi vil tilbagebetale alt, hvad vi har ret og pligt til i denne sag. Nu ser jeg frem til at drøfte sagen med medlemmerne af udvalget, siger stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL).

Mangler udbud

Grunden til det store ekstrabeløb er, at fortovsordningen ikke var i udbud, hvilket den burde have været. I stedet var det blot en markedstest.

Udover tilbagebetalingen anbefaler forvaltningen også, at man annullerer takststigninger fra 2016, og at der for 2017 sker en korrigering af det såkaldte overhead, der opkræves til udgifter som ledelse, administration, it og husleje.

– 47 mio. kr. er mange penge, og jeg er sikker på, at hele Borgerrepræsentationen hellere havde brugt pengene på bedre service til københavnerne. Men borgerne i København skal vide, at de kan stole på, at kommunen kun opkræver de penge, vi har ret til. Så når vi begår fejl, må vi også tage ansvar for at rette op på dem, siger Karina Vestergård Madsen.

De 47 millioner kroner bliver finansieret med et internt lån på 20 millioner kroner fra kommunekassen, som skal tilbagebetales i løbet af seks år.

Forstå sagen

Sagen har allerede kostet Pernille Andersen og Torben Gleesborg jobbet som henholdsvis administrerende direktør og direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen. Det kom efter advokatfirmaet Bech Bruuns kritiske rapport, hvor det blandt andet blev fastslået, at forvaltning og udvalg ikke kendte til de samme informationer.

– Vi har konstateret at de oplysninger, som TMF (Teknik og Miljøforvaltningen red.) har givet Teknik- og Miljøudvalget og borgmesteren om fortovsordningen, i flere tilfælde ikke har været retvisende eller fyldestgørende, skriver Bech Bruun i sin rapport.

Forvaltningens pris var på 126 kroner for fortovsvedligeholdelse, hvilket var et beløb de cirka 4.000 grundejere var tvunget til at betale. Det endte ud i, at københavnerne betalte op mod 10 gange så meget som nødvendigt.

I dag er prisen sat helt ned på 63,50 kroner pr. kvadratmeter, hvis man bor på en såkaldt “A-gade”, der betegnes som en ressourcekrævende gade som en strøggade eller en butiksgade. Øvrige gader koster 20 kroner pr. kvadratmeter.

Relateret indhold