Isoleret spejderhytte renoveres for 19 millioner

Møgelø i Hjulsø nær Silkeborg er omdrejningspunktet for et omfattende byggeprojekt, hvor entreprenør og leverandør bruger pramme til materialerne.
I Hjulsø nær Silkeborg har spejdere holdt til siden 1923. Pressefoto.
I Hjulsø nær Silkeborg har spejdere holdt til siden 1923. Pressefoto.

Siden 1923 har spejderhytten Juulsborg på silkborgssøernes største ø, Møgelø, fungeret som et natur- og friluftcenter for utallige børn og unge – og sådan skal det blive ved med at være.

Derfor gennemgår den fredede lejrbygning i disse år en stor renovering. En ny, 330 kvadratmeter stor sovebygning med 60 sengepladser fordelt på 12 værelser er i gang med at blive opføret.

Det er et helt særligt projekt, hvor naturens elementer har stillet ekstra krav til arbejdet.

Steffen Pasgaard, Prodatek A/S

Den nye bygning bliver en smuk tilføjelse til Juulsborg, som ligger i vandkanten på den idylliske ø midt i de naturskønne omgivelser i Søhøjlandet.

Lejrcenterets unikke placering har dog også givet udfordringer under byggearbejdet. Alle materialer og elementer er blandt andet blevet sejlet til øen på store pramme:

– Projektet er unikt, fordi den eneste adgang til øen foregår via vandet. Det har krævet særlige pramme, som blev ekstra udfordret, da søen frøs under frostvejret i starten af året. Desuden har det krævet specielle metoder og rigeligt med tålmodighed at gå i jorden på øen, fordi området er sumpet og mudret. Så det er et helt særligt projekt, hvor naturens elementer har stillet ekstra krav til arbejdet, fortæller Steffen Pasgaard, der er direktør for Prodatek A/S, som er projektansvarlig på projektet

Præfabrikerede elementer

Sammen med byggematerialeleverandøren Cembrit har Prodatek leveret præfabrikerede elementer og konstruktioner til byggeriet af den nye sovebygning, hvilket har vist sig at være en fordelagtig løsning undervejs i projektet.

Alt materiale er blevet sejlet til øen på fladbundede pramme.
Alt materiale er blevet sejlet til øen på fladbundede pramme.

De præfabrikerede elementer er fra fabrikken blevet beklædt med den vejrbestandige vindspærreplade Cembrit Windstopper Basic – og foruden at beskytte den nye lejrbygning mod vind og vejr, så har det også gjort monteringsarbejdet nemmere:

– Projektets karakter taget i betragtning, så har det været en stor gevinst at anvende præfabrikerede elementer, fordi de blot har skullet samles på byggepladsen. Samtidig har håndværkerne sparet en hel del tid, fordi de ikke har behøvet at bruge kræfter på at montere vindspærrepladerne manuelt, da de allerede var integreret i konstruktionerne direkte fra vores fabrik, forklarer Steffen Pasgaard.

Præfabrikere elementer har gjort arbejdet nemmere.
Præfabrikere elementer har gjort arbejdet nemmere.

Prodatek og Cembrit har gennem årene samarbejdet på flere forskellige projekter, hvor præfabrikerede elementer har indgået. Hos Cembrit ser man en stor værdi i samarbejdet, ligesom man er særligt glad for at være involveret i projektet på Møgelø:

– Hos Cembrit indgår vi i mange forskelligartede projekter, der både involverer nybyggeri og renoveringsopgaver. I forhold til Juulsborg er vi glade for at arbejde tæt sammen med Prodatek. Det er et super spændende projekt, der er forbundet med stor historie og har betydning for mange mennesker, lyder det fra projektkonsulent hos Cembrit Kim Brøchner Kristensen.

Det Ny Juulsborg forventes at stå færdig i 2022. Den samlede bygge- og renoveringssum løber op i godt 19 millioner kroner.

Relateret indhold