Indsats mod social dumping skal fortsætte

Danske Malermestre advarer regeringen mod at fjerne bevillingerne på næste års finanslov til den skærpede indsats mod social dumping foretaget af Skat, Arbejdstilsynet og Politiet.
Danske Malermestre håber, at regeringen vil prioritere at bekæmpe social dumping. Pressefoto.
Danske Malermestre håber, at regeringen vil prioritere at bekæmpe social dumping. Pressefoto.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen oplyser i et svar til Karsten Hønge (SF), at regeringen ønsker at sikre ordnede forhold på det danske arbejdsmarked.

– Det har regeringen blandt andet bekræftet med finansloven for 2016 og ved at stemme for finansloven for 2014. Midlerne anvendes primært til den fælles myndighedsindsats mellem Arbejdstilsynet, Skat og politiet, og erfaringen er, at den fælles myndighedsindsats er et effektivt redskab til at få fat på de virksomheder, som ikke overholder reglerne. Det er derfor regeringens ambition at fastholde en myndighedsindsats på området, men jeg kan ikke på nuværende tidspunkt udtale mig mere konkret herom, idet det vil bero på de kommende finanslovsforhandlinger, oplyser ministeren.

Der var utrolig vigtigt, at den tidligere regering satte gang i indsatsen over for social dumping, der er et enormt problem.

Ole Draborg Direktør, Danske Malermestre

Pengene forsvundet

Imidlertid fremgår det ikke af finanslovsforslaget, at regeringen vil afsætte de økonomiske midler til en fortsat indsats, og det bekymrer direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre, der dog er glad for svaret fra ministeren.

– Der var utrolig vigtigt, at den tidligere regering satte gang i indsatsen over for social dumping, der er et enormt problem, som man i et eller andet omfang har fået bedre styr på med samarbejdet mellem Skat, Politiet og Arbejdstilsynet. Det ser ud som om, at de bevillinger, der er givet på området de senere år, falder væk. Det er et område, som har utrolig stor betydning for malerfaget, siger Ole Draborg til Dagens Byggeri.

Indsats mod sort arbejde

En anden for social dumping er det sorte arbejde, der stadig florerer i fuldt flor i Danmark. Det gælder også i malerbranchen.

Her er der ifølge Altinget indgået en aftale mellem alle folketingets partier om at øge indsatsen med 11 initiativer:

– Styrk myndighedssamarbejdet.

– Dokumentér ansættelse fra første arbejdsdag.

– Styrk kontrollen af selvangivelser og virksomhedsregnskaber.

– Indfør krav om virksomhedsregnskaber.

– Målret indsats mod de hårdest ramte brancher.

– Indfør krav om logbøger i udvalgte brancher.

– Indfør krav om elektroniske lønsedler.

– Sænk grænsen for elektroniske betalinger.

– Indfør kontant registrering i kasseapparater.

– Evaluer om initiativer giver de tilsigtede virkninger og effekter.

– Højn opmærksomheden om, at det er ulovligt at købe sort arbejde.

Sort indsats

Ole Draborg understreger, at malermestrene sætter stor pris på, at der gøres en indsats mod det sorte arbejde, ikke mindst på baggrund af forringelserne i Boligjobordningen.

– Det gør det nødvendigt med en ekstra indsats over for det sorte arbejde. Vi synes blandt andet, at det er en god vej at gå at sænke grænsen for, hvornår betalinger skal ske elektronisk. Det burde sættes ned fra 10.000 kroner til 2.000-3.000 kroner. Det vil være et stærkt signal til private kunder om, at køber man sort arbejde, er man på den forkerte side og bør tænke sig om en ekstra gang. Boligjobordningen var en måde at bekæmpe sort arbejde inden for byggeriet. Det er dybest set et spørgsmål om, at skattetrykket og momsen er for høj. Momsen på håndværkerydelser bør sættes ned. Det har man gode erfaringer med i mange andre lande, eksempelvis Belgien og Holland, slutter Ole Draborg.

Relateret indhold