Håndværkerfradraget sætter skub i den grønne omstilling

Står det til regeringens støttepartier R, SF og EL, skal håndværkerfradraget skrottes ved næste finanslov. Danske Byggecentre advarer.
Håndværkerfradraget, eller boligjobordningen, bør ikke afskaffes, snarere tværtimod, mener administrerende direktør hos Danske Byggecentre Palle Thomsen. Foto: Pressefoto.
Håndværkerfradraget, eller boligjobordningen, bør ikke afskaffes, snarere tværtimod, mener administrerende direktør hos Danske Byggecentre Palle Thomsen. Foto: Pressefoto.

– Selvom det glæder mig, at skatteminister Morten Bødskov ikke har tænkt sig at afskaffe ordningen. Så frygter jeg, at den evige debat om håndværkerfradragets fremtid vil have en afskrækkende effekt på de familier, der i dag står og overvejer om de skal energirenovere deres hjem, udtaler Palle Thomsen, administrerende direktør Danske Byggecentre.

Gavner grønne tiltag

Håndværkerfradraget er med til at sikre, at danskerne energiisolerer deres hjem. Ordningen gør det eksempelvis muligt at få fradrag for udskiftning af vinduer og terrassedøre med glas, isolering af ydervægge, gulv og tag, installation af varmestyringsanlæg samt flere andre tiltag, der er med til at energi-optimere danskernes huse.

-Jeg undrer mig over, at politikerne den ene dag efterspørger erhvervspolitiske tiltag, der kan hjælpe med at reducere vores CO2-aftryk, og den næste dag foreslår at fjerne en ordning, som ikke kun energieffektivisere de danske hjem, men også højner værdien af den danske boligmasse, siger Palle Thomsen.

Forhøj beløbet

Hos Danske Byggecentre anbefaler man i stedet at forhøje beløbet for håndværksydelser i håndværkerfradraget. I dag kan man få fradrag på op til 6100 kroner for serviceydelser og 12.200 kroner for håndværksydelser primært med et grønt sigte. Fradraget gælder dog kun arbejdslønnen, ikke materialerne. Men hvorfor ikke lægge beløbene sammen, så danskerne kan få et fradrag på 18.300, lyder forslaget fra Danske Byggecentre. Det vil i så fald give danskerne et større økonomisk incitament til at få udført grønne renoveringer i deres hjem, og dermed sænke CO2-udledningen i Danmark, mener man.

– Det er utrolig vigtigt, at vi giver de danske boligejere mulighed for at hæve kvaliteten af deres hjem, både når det gælder grønne renoveringer men i den grad også almene renoveringer, som vil skabe samfundsmæssig værdi i form af værdiforøgelse af de danske boliger, siger Palle Thomsen, og fortsætter:

– De bygninger, vi har stående i dag, vil stadig stå mange år frem, og derfor er det vigtigt, at danskerne har et incitament til fortsat at renovere, så kvaliteten af de danske hjem fortsat er høj om 10, 20 og 30 år.

Relateret indhold