Arbejdstimer per beskæftiget i 2017
- Bygge & anlæg: 7,1 time
- Industri: 6,8 time
- Videnservice: 6,6 time
- Information/kommunikation: 6,5 time
- Landbrug mv.: 6,5 time
- Offentlig administration: 6,4 time
- Samlet arbejdsmarked: 6,1 time
- Rengøring, operationel service mv.: 5,9 time
- Handel: 5,6 time
- Hotel/restaurant: 4,4 time
– Både selvstændige og lønmodtagere i byggeriet er klart de flittigste, når man sammenligner med de andre store brancher. Når vi diskuterer, hvilke reformer der er brug, er der helt åbenlyst en lavt hængende frugt i at få os, der er i job, til at lægge lidt flere produktive timer på arbejdsmarkedet. Men det gælder næppe i bygge- og anlægsvirksomhederne, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.
På baggrund af Danmarks Statistiks arbejdstidsregnskab for 2017 har Dansk Byggeri beregnet det gennemsnitlige antal arbejdstimer per arbejdsdag for udvalgte brancher. Og der er ikke noget at tage fejl af.
Med 1582 præsterede arbejdstimer i gennemsnit sidste år var de beskæftigede i bygge- og anlæg dem, der arbejdede flest timer hver dag.
– Byggeriet har sit at slås med, blandt andet nedslidning, produktivitetsudfordringer og innovation. Men netop derfor er det vigtigt at klappe branchen på skulderen, når der er noget at være stolt af. Og håndværkerne er – uanset vejr og vind – ganske enkelt Danmarks flittigste faggruppe, siger Bo Sandberg.
Mens ansatte, ledere og ejere i bygge- og anlægsbranchen i snit investerede 7,1 time hver dag på jobbet, arbejdede man i industrien 6,8 timer, 6,4 timer i den offentlige sektor og blot 4,4 timer inden for turisme. Gennemsnittet for hele arbejdsmarkedet i 2017 var en arbejdsdag på 6,1 time.
– Når såvel høj som lav inden for bygge- og anlægsbranchen i gennemsnit præsterer mere end syv timer hver eneste arbejdsdag, er det både fordi, der er rigtig godt gang i byggekranerne, og fordi den faglærte medarbejder arbejder fuld tid. I andre brancher som for eksempel handel er der flere på deltid, og der er efterhånden også større sæsonudsving i brancher som landbrug og turisme, end der er i byggeriet, siger Bo Sandberg.
Ifølge Danmarks Statistik blev status for byggeriet sidste år 3,6 procent flere beskæftigede, som præsterede 3,2 procent flere arbejdstimer end året før.