Vinderne af Dansk Betonarkitektur 2017
- – Betonelementprisen: Frihavns Tårnet.
- – Bæredygtig beton prisen: Klimapark sØnæs.
- – In-situ prisen: Kvæsthusprojektet.
- Desuden blev Utzonprisen uddelt til Mette Tony og Mads Bjørn Hansen fra Praksis Arkitekter.
Tidligere tiders blakkede ry er blæst væk af arkitektoniske og bæredygtige vinde. I dag er beton et både anerkendt og respekteret materiale, som arkitekterne forlængst har lært at elske.
Det var tydeligt at mærke torsdag aften, hvor omkring 150 arkitekter og andre branchefolk var samlet hos Dansk Arkitektur Center på Christianshavn for at hædre vinderne af Dansk Betonarkitektur, der bliver uddelt af Dansk Beton.
Vi arbejder meget seriøst med masser af projekter om bæredygtigt betonbyggeri, der skal være med til at udvikle en mere miljøvenlig fremtid,
Branchedirektør Thomas Uhd Dansk Beton
Branchedirektør Thomas Uhd bød velkommen og forklarede, at beton godt nok er topscorer på listen over CO2-udledere, men at beton er et uundværligt materiale.
– Beton står for mere end fem procent af verdens samlede CO2-udledning. Men den udfordring har vi tænkt os at gøre noget ved i Dansk Beton. Vi arbejder meget seriøst med masser af projekter om bæredygtigt betonbyggeri, der skal være med til at udvikle en mere miljøvenlig fremtid, sagde Thomas Uhd.
Utzonpris til Praksis
Aftenens første pris var der ikke meget spænding om, for det var allerede tidligere oplyst, at Betonelementprisen gik til FrihavnsTårnet i Nordhavnen, som er tegnet af Mette Tony og Mads Bjørn Hansen fra Praksis Arkitekter. Prisen uddeles hvert andet år og gives blandt andet som en god og arkitektonisk anvendelse af betonelementer.
Makkerparret modtog desuden Utzonprisen.
I kategorien ‘Bæredygtig Beton Prisen’ var afgørelsen lagt i hænderne på alle dem, der har interesse for beton og som har haft lyst til at stemme. Et dommerpanel havde nomineret tre finalister, og stemningen i befolkningen gav en klar sejr til Klimapark sØnæs i Viborg, som slog konkurrenterne Musicon i Roskilde og Lindevangsparken på Frederiksberg.
I sØnæs har man både klimasikring, rensedam og et rekreativt anlæg i én løsning, hvor beton er valgt som gennemgående materiale. sØnæs giver mulighed for leg og glade dage, hvor børnene kan løbe, hoppe, cykle og skate på betonen, som er udført med nøje overvejer om sikkerhed og en flot finish.
Til aftenens sidste prisuddeling, In-situ prisen, var fire spændende projekter nomineret, og dommerne beslutning faldt ud til fordel for Kvæsthus-projektet, som vandt foran Axel Towers, der ligeledes er tegnet af Lundgaard og Tranberg, Museumscenter Blåvand ved Tirpitz-bunkeren i Varde og Faunapassagebroen ved Dyrehaven i Silkeborg.
Dommernes vurdering af Københavns nye og storslåede samlingssted var blandt andet, at helt grundlæggende arkitektoniske elementer var sat i spil – og at løsningen var en vinder værdig.
– Kvæsthus-projektet løfter veludført håndværk og stringent arkitektur til en rumlig oplevelse præget af overskud og generøsitet. Projektet føjer sig smukt til listen over Lundgaard & Tranbergs øvrige arbejder, som alle er kendetegnet ved at favne og løfte en given situation, siger arkitekt Jesper Gottlieb, Gottlieb Paludan Architects, der sammen med arkitektkollegaen Sophus Søbye, Sophus Søbye Arkitekter, udgør dommerkomitéen.