Hvordan er dit overordnede billede af byggebranchen gennem 2017?
2017 har været kendetegnet ved et meget højt aktivitetsniveau både hos arkitekter og bygherrer.
Jeg oplever, at der er stigende fokus på nye forretningsområder både hos vores medlemmer men også generelt i byggebranchen. Bl.a. giver digitalisering mulighed for at tilbyde bygherrer et bedre overblik og styring af såvel tid som omkostninger, og den mulighed griber ikke bare mine medlemmer men selvfølgelig mange i branchen.
Var der enkeltstående begivenheder, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?
Vi er glade for, at mange i byggeriet 2017 har fået øjnene op for FN’s verdensmål, og hvordan det giver nye forretningsmuligheder både i Danmark og på det globale marked.
Og så vil jeg nævne en helt specifik begivenhed. Vi satte i november fokus på byggeriets fremtid på en byggepolitisk konference på Christiansborg sammen med en række af byggebranchens primære aktører. Her deltog de fleste byggepolitiske ordførere, og vi oplevede en stor indsigt og forståelse for at fremme vores rammevilkår. Det er vigtigt med fælles fodslag og godt at vi i byggeriets interesseorganisationer kan sætte en fælles dagsorden om fx brugen af totaløkonomi og opbakning til initiativer der kan sætte gang i den cirkulære økonomi i byggeriet.
Hvilke forventninger har du til branchen i 2018 (og årene fremover)?
Vi ser virkelig frem imod, at der bliver sat handling bag Regeringens Advisory Board for Cirkulær Økonomi’s anbefalinger, nu hvor der er sat penge af til det på finansloven.
Herudover har jeg store forventninger til, at vi i 2018 får landet AB og ABR fornuftigt og med et opdateret aftalesæt som alle følger. De mange fravigelser vi ser i dag, skaber tårnhøje transaktionsomkostninger og alt for mange konflikter i byggeriet. Det er en uintelligent måde at bruge skatteydernes penge på.
Jeg ser også frem til, at den nye energiaftale fortsat vil understøtte udbygning af vedvarende energi henimod et fossilfrit samfund – og herunder at energirenovering af bygninger kommer til at fylde mere fremadrettet.