Ghettoloven er vedtaget

Ghettoloven var til den tredje og sidste behandling i Folketinget i dag. 102 stemte, 82 af dem sagde ja tak.
Finlandsparken i Vejle er blevet renoveret for 433 millioner kroner. Nu skal nogle af blokkene måske rives ned. Foto: Emil Filtenborg.
Finlandsparken i Vejle er blevet renoveret for 433 millioner kroner. Nu skal nogle af blokkene måske rives ned. Foto: Emil Filtenborg.

Regeringens definition på en ghetto

  • Andelen af 18-64 årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse overstiger 40 pct. (gennemsnit for de seneste 2 år).
  • Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.
  • Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer overstiger 2,70 pct. af beboere på 18 år og derover (gennemsnit for de seneste 2 år).
  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse (inkl. uoplyst uddannelse), overstiger 50 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Folketinget behandlede i dag den nye lov om almene boliger, der kan regulere andelen af almene boliger i de udsatte boligområder, der er på ghettolisten.

Ghettoer er typisk områder, hvor der er mange indvandrere fra ikke-vestlige lande, tilknytningen til arbejdsmarkedet er lav, uddannelsesniveuaet er lavt, indkomsten er lavt og antallet af dømte er højt.

Nedrivninger eller ej

Imens Alternativet helst ville snakke om, hvorvidt man må bruge ordet ghetto eller ej, diskuterer de fleste andre partier, hvorvidt den nye lovgivning kan komme til at betyde nedrivninger eller ej.

Det forholder sig nemlig sådan, at der i det nye udspil er sat en grænse for, hvor mange af boligerne i et område, der må være almene boliger.

I 2030 skal, som hovedregel, andelen af almene boliger reduceres til 40 procent. Der er mulighed for at søge om dispensation.

Finlandsparken skal måske rives ned

Et af de steder, hvor et boligområde kan blive ramt hårdt, er Finlandsparken i Vejle. Området er siden 2010 blevet renoveret for 433 millioner kroner, men risikerer nu, at nogle af lejlighederne skal rives ned.

Det fremgår af et notat til Folketingets Boligudvalg fra AAB, der er boligforeningen i området.

– På nuværende tidspunkt må det vurderes, at det vil kræve nedrivning af et betydeligt antal boliger i Finlandsparken for at leve op til kravet om 40 procent familieboliger i 2030. Gælden i hver bolig er 830.000 kroner og hertil vil komme nedrivningsomkostninger samt udgifter til genhusning, skriver de i notatet.

Relateret indhold