Fremgang med plads til forbedring

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2018 - og frem mod 2019. I dag Tekniq's administrerende direktør Niels Jørgen Hansen.
Niels Jørgen Hansen er administrerende direktør i Tekniq. Pressefoto.
Niels Jørgen Hansen er administrerende direktør i Tekniq. Pressefoto.

I takt med at 2018 ebber ud, kan vi se tilbage på et år, hvor installationsbranchen fortsatte den positive udvikling med stabil vækst og stigende beskæftigelse. Så langt, så godt.

Det har dog også været et år, hvor det er blevet understreget, at installationsbranchen ikke er en pengemaskine. Der er nok at lave, men indtjeningen er lav, og generelt har virksomhederne svært ved at omsætte det økonomiske opsving til også at øge indtjeningen.

Det kan der være flere grunde til. Først og fremmest så befinder vi os på et marked, der præges af hård konkurrence, som sætter priserne og dermed indtjeningen under pres. Derfor vil det være afgørende, at virksomhederne bliver endnu bedre til at vælge deres aktiviteter med omhu, har styr på omkostningerne og sikrer både den daglige drift, den langsigtede planlægning og rekrutteringen af de nødvendige medarbejdere.

Rekruttering fylder meget

Manglen på arbejdskraft har fyldt rigtig meget i medierne det seneste år. Det er da heller ingen hemmelighed, at det er en udfordring, vi også i stigende grad mærker til i installationsbranchen. Heldigvis så stiger virksomhedernes omsætning stadig i et tempo, hvor de har mulighed for at følge med og finde de nødvendige medarbejdere på flere forskellige måder.

Det er også værd at understrege, at flaskehalsproblemerne heldigvis ikke er uoverskuelige. Der er stadig ledig kapacitet i installationsbranchen, og vi er klar til at løse de opgaver, der kommer.

Branchen har vist, at den er i stand til at trække nogle af de folk, som tidligere er søgt mod andre brancher, tilbage. Og samtidig har både el- og vvs-virksomhederne på imponerende vis formået igen at indgå et stort antal uddannelsesaftaler. Skal det fortsætte, kræver det til gengæld, at flere unge får øjnene op for de mange uddannelses- og karrieremuligheder branchen har at byde på. Heldigvis tyder den seneste tids udspil på erhvervsuddannelsesområdet på, at også politikerne er klar til at tage denne udfordring alvorligt.

Afdæmpet optimisme

Men her og nu glæder vi os over, at der er kommet rekordmange i lære i el- og vvs-virksomhederne, og vi håber, vi kan fortsætte den udvikling i 2019.

Vi kan derfor træde ind i det nye år med afdæmpet optimisme. Et år, hvor installationsbranchens virksomheder skal fortsætte arbejdet med at øge produktiviteten og evnen til at i endnu højere grad bruge bl.a. de digitale hjælpemidler til at tjene penge på den stigende aktivitet.

Relateret indhold