Fremgang for PLH Arkitekter

Bundlinjen voksede med næsten en tredjedel og omsætningen med ni procent.
PLH's partnergruppe. Fra venstre er det Ole Jonsson, Paulette Christophersen, Lars Toksvig og Søren Mølbak
PLH's partnergruppe. Fra venstre er det Ole Jonsson, Paulette Christophersen, Lars Toksvig og Søren Mølbak

Fra regnskabet

  • Nettoomsætning: 99,046 mio. kr. (2018: 91,087)
  • Resultat før skat: 12,439 mio. kr. (2018: 9,396)
  • Årets resultat: 9,668 mio. kr. (2018: 7,283)
  • Overskudsgrad: 12,7 pct. (2018: 10,5)

En tilfreds direktør for PLH Arkitekter, Søren Mølbak, har netop offentliggjort årsregnskabet.

– Vi er meget tilfredse med og stolte over virksomhedens vækst. Det flotte resultat skyldes bl.a., at vi investerer målrettet i udvikling af ny viden indenfor vores væsentligste forretningsområder. Især har der været en meget positiv efterspørgsel efter vores viden om og kompetencer i etablering af arbejdsmiljøer, der understøtter øget agilitet og innovation, siger han.

Direktøren forventer, at det høje aktivitetsniveau fortsætter gennem 2020:

– Vi fortsætter med videreudvikling af vores strategiske forretningsområder, og på nuværende tidspunkt har vi allerede mange spændende projekter i pipeline i hele 2020. Kunderne vender tilbage til os igen og igen – de giver udtryk for, at vi er en ansvarsfuld samarbejdspartner med et højt fagligt og teknisk niveau, som er god til at få tingene til at ske, fortæller Søren Mølbak.

Uafhængighed vigtig

De seneste par år er en række opkøb og fusioner rullet ind over branchen, hvor især ingeniørfirmaer har opkøbt arkitektvirksomheder. PLH er en af de tilbageværende, større tegnestuer, der fortsat ønsker at stå på egne ben, og Søren Mølbak understreger, at der ingen aktuelle tanker er om salg af virksomheden:

– PLH’s fortsatte uafhængighed er en forudsætning for, at vi kan udvikle innovative og strategiske ydelser, hvor arkitekturen er i fokus. Vi ser også vores uafhængighed som nødvendig for at kunne tiltrække de allerbedste talenter. Samtidig vil vi ikke risikere vores virksomhedskultur ved at blive en del af en større ingeniørkoncern – den er alt for værdifuld for os. Konsolideringen i branchen har til gengæld givet os nye handlemuligheder. I takt med opkøbene har vi oplevet flere spændende muligheder for samarbejder, fortæller han.

Relateret indhold