Dansk Byggeris erhvervspolitiske direktør Torben Liborius anførte under debatten ved Danske Byggecentres årsmøde, at der er forskel på definitionen af kvalitet ved forskellige byggerier.
– Det, der opleves som kvalitet, når man ser et bygningsreglement, er meget tekniske ting, mens det, som brugerne oplever, typisk er andre ting, som for eksempel at huset er charmerende. Når det skal sættes på formel, bliver det let til et spørgsmål om kilowatt og grader. Vi skal skabe en forventningsafstemning mellem dem, der skal bruge huset, og de regler, der skal bygge huset, sagde Torben Liborius.
For meget hovsa
Han efterlyste i øvrigt også mere politisk opmærksomhed om byggesektorens vilkår og henviste til, at man fra politisk hold gerne vil stille krav, men samtidig mangler der politikere, som vil indgå i en kvalificeret dialog om branchens mekanik.
– Hvordan organiseres efterspørgslen, og hvordan stilles krav i virkeligheden? Der kunne vi godt efterlyse lidt flere interesserede politikere. I forbindelse med de seneste fire valg har bolig- og byggeområdet ministermæssigt skiftet placering. Det betyder, at der tabes faglig indsigt og viden hver gang. Det skal så bygges op igen. Det betyder, at politikerne ikke er i stand til at være en ligeværdig dialogpartner, og så kommer der hovsabeslutninger. Dem ser vi for mange af, sagde Torben Liborius.
Digitalisering
Samtidig understregede han behovet for øget fokus på digitalisering, men det er ikke uden udfordringer.
– Digitalisering er en øget mulighed for både processer og produkter. Men man skal bare være opmærksom på, at digitalisering for en masse små virksomheder også er en udfordring når det gælder om at mestre teknikken og investere i det nødvendige udstyr. Der er store muligheder for digitalisering, når det gælder anvendelsen af apps, men når det bliver til informationsudveksling, udveksling af tegninger og at kunne følge større systemer, bliver det en udfordring, som skal håndteres, sluttede Torben Liborius.