Følg eller forklar’-krav er en fordel for SMV’er

Ikke mindst de små- og mellemstore virksomheder i byggesektoren har peget på behovet for at gøre det lettere at byde ind på offentlige opgaver.
Den nye udbudslov gør det ifølge erhvervsministeren nemmere for SMV'erne at byde ind på opgaver. Foto: Colourbox.
Den nye udbudslov gør det ifølge erhvervsministeren nemmere for SMV'erne at byde ind på opgaver. Foto: Colourbox.

I et svar til Rasmus Nordqvist fra Alternativet redegør erhvervsminister Troels Lund Poulsen for, hvordan og hvorfor det med den nye udbudslovgivning bliver lettere for SMV’erne at byde ind på opgaver, og han slår fast, at regeringen lægger stor vægt på at sikre gode rammer for, at SMV’er kan være med i konkurrencen, når det offentlige sender opgaver i udbud.

– Det fremsatte lovforslag styrker rammevilkårene for SMV’er. Som noget nyt følger det af lovforslaget, at ordregivere ikke må stille større krav til tilbudsgivernes årsomsætning end det dobbelte af kontraktens værdi. Det gør det nemmere for virksomheder med en mindre økonomi at være med i konkurrencen, oplyser Troels Lund Poulsen (V).

Det er vigtigt, at SMV’er har gode muligheder for at være med, når det offentlige sender opgaver i udbud.

Troels Lund Poulsen Erhvervsminister

Færre ressourcer

Lovforslaget indebærer også, som noget nyt, et ‘følg eller forklar-princip’, hvorefter ordregivere skal opdele kontrakter i mindre delkontrakter eller forklare, hvorfor kontrakten ikke opdeles.

– ‘Følg eller forklar-princippet’ er indsat i lovforslaget for at understøtte, at ordregivere overvejer, hvorvidt det er hensigtsmæssigt at opdele en konkret opgave i mindre delkontrakter. Hvis opgaven opdeles, kan det være nemmere for SMV’er at byde ind på opgaven. Et af formålene med lovforslaget er at gøre det nemmere for virksomheder at deltage i udbud. Det vil ikke mindst have betydning for mindre virksomheder, der har færre ressourcer, fortsætter ministeren.

EU-udbud

Lovforslaget indebærer blandt andet, at det bliver enklere for virksomheder at byde ind på opgaver under EU’s tærskelværdier, og at dokumentationsbyrden for virksomhederne lettes. Samtidig indebærer udbudsdirektivet, at det gøres obligatorisk fra 2018 at gøre brug af e-udbud, der kan give virksomhederne mere smidige processer med færre fejl.

– Det er vigtigt, at SMV’er har gode muligheder for at være med, når det offentlige sender opgaver i udbud. I Danmark har vi mange SMV’er, og hvis de udelukkes fra konkurrencen om de offentlige opgaver, er det både til ulempe for virksomhederne og for det offentlige, fordi vi får en mindre effektiv konkurrence. Bedre rammevilkår for SMV’erne skal altså også bidrage til, at opgaverne løses bedst muligt, slutter Troels Lund Poulsen.

Relateret indhold