Byggeriets virksomheder har et stort ansvar for at hjælpe udsatte ind på arbejdsmarkedet, men samarbejdet mellem jobcentre og mindre virksomheder skal også blive bedre. Det var konklusionen på en debat lørdag på Folkemødet, hvor byggeriet greb lidt i egen barm.
Blandt andet hos Enemærke & Petersen, et af entreprenørkæmpen MT Højgaards datterselskaber, forsøger direktør Henrik Mielke at trække i den rigtige retning. Det kunne man forstå på en fortælling om en af firmaets tidligere ansatte, som fik en chance, da en bygherre stillede med en social klausul i udbudsmaterialet.
A. Ahmed, som Henrik Mielke henviste til, havde sporet sig ind på en lidet konstruktiv løbebane, men muligheden for et job på E&P-byggeriet gav den unge mand det fornødne rygstød. Han er i dag tømrer med eget firma.
– Når vi arbejder med bygge og anlæg har vi et ansvar for, at andet end bygningen står tilbage, når vi forlader pladsen. Der skal også være en indsats, der peger fremad, lød det fra Henrik Mielke, som også gerne så, at man blev bedre til at måle på succesraten for den slags initiativer.
Et ønske, der blev gentaget af flere af de forsamlede. Palle Adamsen fra Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar:
– Før byggeriet virkelig kan folde det sociale ansvar ud, mangler vi målbarhed. Men vi kan ikke læne os tilbage og tro, at velfærdssamfundet kan løfte den her opgave alene.
Jobcentre i skudlinjen
Nej, for velfærdssamfundet i form af blandt andet jobcentrene er udfordrede. Det kom man frem med flere eksempler på. Så her skal der sættes ind i særlig grad, hvis man vil hjælpe folk videre ad vejen fra udsat til ansat, lød det blandt andet fra en kvinde, som repræsenterede den Sociale Kapitalfond.
– Der er især to problemer med samarbejdet mellem virksomheder og jobcentre. Den måde, hvorpå jobcentret udsøger potentielle medarbejdere, er ofte forfejlet. Samtidig er de underlagt måltal, hvor kvantitet på aktiveringsfronten trumfer kvalitet, og det rammer især de små virksomheder, som tager imod de udsatte som matcher dårligt, sagde hun. Det blev bakket op af repræsentanten fra Foreningen til Integration af Nydanskere på Arbejdsmarkedet. Han sagde blandt andet.
– Vi oplever især, at der nogle gange er mangel på dynamik. Det duer ikke, hvis den unge ikke dukker op første dag, at han så bliver inkaldt til en samtale på jobcentret 14 dage efter. Men når det er sagt, har vi mange eksempler på kommuner, hvor samarbejdet fungerer rigtig fint, sagde han.
Verdensmål i fokus
Debatten tager udgangspunkt, som de fleste andre på Folkemødet i år, i FN’s 17 verdensmål.
Og ifølge direktør Michael H. Nielsen i Erhvervs- og brancheservice i Dansk Byggeri, er der god grund til at koble de lidt brede verdensmål til konkrete initiativer i byggeriet.
– Det er en måde at forholde sig til bæredygtighed på i såvel ressourceforburget som ansættelsevilkår. Det er ramme indenfor hvilken, vi kan udvikle vores branche, lyder det.