Flere skal have øjnene op for svanemærket byggeri

Sammen med Miljømærkning Danmark holdt NCC Construction for nylig en temadag om værdien af svanemærket byggeri for kunder og samarbejdspartnere.
NCC stod for opførelsen af Krøyers Plads i København, der var Danmarks første svanemærkede lejlighedsbyggeri, og entreprenøren ser gerne svanemærket byggeri udbredt mere i Danmark. Foto: NCC.
NCC stod for opførelsen af Krøyers Plads i København, der var Danmarks første svanemærkede lejlighedsbyggeri, og entreprenøren ser gerne svanemærket byggeri udbredt mere i Danmark. Foto: NCC.

NCC arbejder i væsentligt omfang med at bygge certificeret svanemærket byggeri, og entreprenøren vil gerne medvirke til, at der opføres mere bæredygtigt byggeri til gavn i Danmark.

Derfor inviterede NCC sammen med Miljømærkning Danmark for nylig investorer, udviklere, arkitekter samt rådgivere til en temadag under titlen ‘Når svanemærket byggeri giver økonomisk og samfundsmæssig værdi for alle’, der blev afholdt på Dansk Arkitektur Center i København.

Den bæredygtige dagsorden er nu. 70 procent af befolkningen i Danmark vil i fremtiden bo i byerne.

Morten Kabell{break}Teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune

Fordelene ved svanemærket

– I NCC vil vi bæredygtighed. Det er godt for miljøet og samfundet under byggeprocessen og senere også for de kommende beboere i et svanemærket byggeri. Seminaret handlede om at fortælle vores kunder og samarbejdspartnere om, hvorfor det giver værdi at investere i svanemærket byggeri. Forhåbentlig kan vi få flere til at se alt det gode, der er i at gå ind i eksempelvis et svanemærket byggeri, siger Martin Palmquist, direktør for Byggeri Øst, i en pressemeddelelse.

Foruden Martin Palmquist og Martin Fabiansen fra Miljømærkning Danmark bestod talerækken også af Peter Andreas Sattrup, bæredygtighedschef i Danske Arkitektvirksomheder, og Morten Kabell, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

Byerne har stort ansvar

– Den bæredygtige dagsorden er nu. 70 procent af befolkningen i Danmark vil i fremtiden bo i byerne. Det er også her, der udledes 70 procent af den samlede CO2, så byerne har et særligt ansvar. Derfor vil vi også stille klare krav til byggeri og anlæg i København, og vi vil arbejde frem mod flere certificerede bygninger. Vi skal sammen skubbe på markedet, for vi har ikke tid til at vente, lød det fra Morten Kabell ved temadagen.

Selvom Danske Arkitektvirksomheder arbejder progressivt for DGNB-certificeringer, understregede Peter Andreas Sattrup, at alle tiltag, der kan bidrage til en ambitiøs bæredygtig indsats, er af det gode, herunder også certificerede svanemærkede byggerier. Til gengæld pegede han på, at der er udfordringer, vi skal tage hånd om.

– At tænke livscyklus er den største udfordring for byggeriet. Vi skal blive bedre til at føre ressourcer og materialer fra byggeriet tilbage i værdikæden, sagde Peter Andreas Sattrup.

Relateret indhold