Hvordan er dit overordnede billede af byggebranchen gennem 2018?
Hvis man kigger sig omkring i byerne, er der kraner og stilladser over alt. 2018 har været endnu et godt år. Der er høj aktivitet hos alle fra håndværkere til entreprenører og producenter af byggevarer.
Over 175.000 personer er nu beskæftiget i byggebranchen, og der er brug for mange flere. Hver fjerde virksomhed i byggeriet mangler hænder og hoveder. Bygge- og anlægsinvesteringerne runder formentlig 210 milliarder kroner i 2018. Det er en stigning på seks procent sammenlignet med sidste år. Især byggeriet af boliger, har været stigende, men der er også godt gang i renoveringerne.
Vi taler meget om digitalisering, og der er da også tegn på, at nye teknologier er på vej ind. Men der er stadig store muligheder for forbedringer, hvis byggeriet udnytter mulighederne og øger industrialiseringen og digitaliseringen – herunder forbedrer samarbejdet mellem de forskellige aktører inden for byggeriet.
Har enkeltstående begivenheder haft særlig betydning?
Efter et godt benarbejde, blev der i juni vedtaget nye og opdaterede regler for byggeriets standardaftaler – kaldet AB18. De blev sidst revideret for cirka 30 år siden. Reglerne bliver brugt, når der indgås aftaler mellem en bygherre og en entreprenør eller en entreprenør og en underentreprenører. I de nye standardaftaler er der store ændringer, som styrker kvaliteten af byggeprojekterne. AB18 vil også gøre det lettere at løse konflikter, som kan være ganske omkostningstunge for byggeriet.
Regeringen præsenterede i september sin strategi for cirkulær økonomi. Her bliver bygge- og anlægssektoren fremhævet som en af de sektorer, hvor der er de største økonomiske og miljømæssige potentialer for en cirkulær omstilling.
Vi må heller ikke glemme energiaftalen, som alle partier i Folketinget blev enige om i juni. Aftalen fokuserer blandt andet på, hvordan man kan bruge energien mest effektivt. Bygninger står for omkring 40 procent af det samlede energiforbrug, og derfor giver det god mening at se på bygningers energiforbrug, når der skal spares på energien. Med energiaftalen blev der introduceret en ny markedsbaseret tilskudspulje med tilskud til energieffektiviseringer i bygninger. Vi havde forventninger om en større pulje men ser frem til at få det bedste ud af puljen i forhold til at energieffektivisere bygninger i Danmark.
I EU blev det reviderede bygningsdirektiv (EPBD, Energy performance of Buildings Directive) vedtaget i maj. Direktivet indeholder flere forskellige initiativer, som skal begrænse udledningen af drivhusgasser. Bygningsmassen består fortrinsvis af ældre bygninger, og med det reviderede direktiv har vi fået en langsigtet renoveringsstrategi i EU. Det kan blive til stor gavn for de danske virksomheder.
Hvilke forventninger har du til branchen i 2019?
2019 ser ud til at blive endnu et spændende år for branchen. DI Byg forudser en vækst på omkring fire procent. Det er en svagere vækst end i 2018, da vi forventer en lidt lavere vækst i boligbyggeriet. Modsat kan et lidt mere aktivt erhvervsbyggeri trække opad.
Ud over de positive – dog lidt mere afdæmpede – forventninger til branchen i det kommende år, er der især to emner på programmet, som kan få en betydning.
– Vi mødeser en kommende digital strategi for byggeriet, som regeringen forventes at fremlægge i løbet af 2019.
– Energirenoveringer i bygninger. Vi ser frem til et politisk udspil, som kan reducere udledningen af drivhusgasser fra vores bygninger.
Vi glæder os til at smøge ærmerne op og tage hul på et nyt år fyldt med muligheder og udfordringer for den danske byggebranche.