Flere kommuner springer på DGNB-toget

Der var et langt tilløb, men nu ser det ud til, at bæredygtighedsordningen DGNB er ved at vinde indpas hos de kommunale bygherrer, lyder det fra Green Building Council Denmark.
Middelfart Rådhus er blandt de kommunale byggerier, der er blevet certificeret med DGNB skalaen. Rådhuset blev i september Danmarks første Diamant-certificerede byggeri. Arkivfoto: Kirstine Mengel.
Middelfart Rådhus er blandt de kommunale byggerier, der er blevet certificeret med DGNB skalaen. Rådhuset blev i september Danmarks første Diamant-certificerede byggeri. Arkivfoto: Kirstine Mengel.

Tidligere på året var der fest hos Green Building Council Denmark, som står bag administrationen og udviklingen af bæredygtighedscertificeringen DGNB i Danmark. Årsagen til festen var, at den frivillige forening havde rundet 300 medlemmer fra alle dele af værdikæden.

Og efter en lidt træg start er flere og flere kommuner nu også at finde på medlemslisten.

– Vi ser bevægelse i aktiviteten på bygherresiden – især kommunerne, fortæller direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark.

– Vi er stadig meget langt fra fuld deltagelse, men det går den rigtige vej. Jeg er ret sikker på, at FN’s Verdensmål har været med til at skubbe på udviklingen. De har været med til at få kommunerne til at handle, siger hun til Dagens Byggeri.

Konference til december

Foreningens mission er blandt andet at klæde bygherrerne på, så de får stillet de rigtige spørgsmål og sat de rigtige krav.

– Vi ser flere kommunale DGNB-byggerier. En børnehave her, et plejehjem der. Med DGNB-ordningen giver vi bygherrerne et katalog, de kan arbejde efter, når de udbyder nye byggerier, siger direktøren.

Miljøpåvirkningen i byggeriet er stor, så det giver god mening at handle og tænke cirkulært.

– Det gør vi bedst ved at designe vores bygninger, så de er lette at ombygge til anden anvendelse, lette at adskille og samtidig har dokumentation for indholdet i byggematerialer, som bygningen består af. Derfor kan cirkulær økonomi hjælpes godt på vej ved at stille de rigtige spørgsmål i designfasen, fastslår Mette Qvist.

12. december afholder Green Building Council Denmark vinterkonference i Middelfart med emnet ‘Bæredygtigt byggeri i et kommunalt perspektiv: Den cirkulære vej til FN’s Verdensmål’.

Vi ser flere kommunale DGNB-byggerier. En børnehave her, et plejehjem der.

Relateret indhold