Færre arbejdsulykker med ledelse og planlægning

Der er kommet mere fokus på sikkerheden, og dermed er byggeriet også blevet bedre til at anmelde ulykker. Det kan være en af årsagerne til, at der ikke registreres et knæk i ulykkeskurven over antallet af arbejdsulykker.
- Det er jo billigere for arbejdsgiveren, at de ansatte arbejder fra en usikker stige end at sætte et sikkert stillads op, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri. Foto: Colourbox.
- Det er jo billigere for arbejdsgiveren, at de ansatte arbejder fra en usikker stige end at sætte et sikkert stillads op, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri. Foto: Colourbox.

Arbejdstilsynet har offentliggjort tal, der viser, at det fortsat står skidt til med sikkerheden på de danske byggepladser.

Dansk Byggeri har ellers i en årrække i samarbejde med fagbevægelsen gjort en stor indsats for gennem information at mindske ulykkestallene. Samtidig er der strammet lovmæssigt op med store bøder for at overtræde reglerne. Men alt sammen øjensynlig uden den fornødne effekt:

Vejen frem er god planlægning og ledelse.

Mette Møller Nielsen Arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri

– Problemet med ulykker i byggebranchen er, at man hver gang, der startes på en byggeplads, begynder forfra med deltagelse af flere forskellige byggefag. Det er en udfordring i forhold til at være på samme arbejdsplads dag ud og dag ind, hvor det er lettere at indarbejde rutiner til at undgå ulykker. Det er i sidste ende et spørgsmål om ledelse og planlægning. Rammen i form af lovgivning findes, men adfærden skal med hos alle parter i en byggeproces, lige fra bygherren til de udførende erhverv, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri Mette Møller Nielsen til Dagens Byggeri.

Smertegrænse?

Direkte adspurgt, om Dansk Byggeri har en smertegrænse for, hvor mange arbejdsulykker deres medlemmer kan have, før de eventuelt kan ekskluderes, siger arbejdsmiljøchefen:

– Når det handler om arbejdsulykker, foregår det ikke på kontoret hos den enkelte arbejdsgiver, men ude hos de ansatte på byggepladsen, hvor der er en høj grad af selvledelse. Vejen frem er god planlægning og ledelse. Mange af de alvorlige ulykker rammer udlændinge, og det er en stor udfordring at finde ud af at samarbejde med udenlandske firmaer, som kommer med en helt anden sikkerhedskultur, end vi er vant til. Det kræver ekstra at skulle samarbejde med udlændinge på en byggeplads, siger Mette Møller Nielsen.

På rette vej

Hun understreger dog samtidig, at sikkerheden i byggebranchen de seneste 10-15 år er blevet meget bedre, så man er på rette vej:

– Til gengæld er der kommet mere fokus på sikkerheden, og dermed er vi også blevet bedre til at anmelde ulykker. Det kan være en af årsagerne til, at der ikke registreres et knæk i ulykkeskurven over antallet af arbejdsulykker. Vi tror også, at flere og flere udenlandske virksomheder melder sig ind i danske arbejdsgiverorganisationer, og der får en indføring i de danske krav til arbejdsmiljøet. Til gengæld får vi også de udenlandske firmaer, som forsøger at klemme sig under radaren for helt at undgå regler. Det er jo billigere for arbejdsgiveren, at de ansatte arbejder fra en usikker stige end at sætte et sikkert stillads op, slutter Mette Møller Nielsen.

Relateret indhold