I disse dage er de første færdige boliger til et etagebyggeri i Nyborg begyndt at rulle ud af porten på fabrikken i Vissenbjerg. Boligerne produceres i tørre fabrikshaller og køres med lastbil til byggepladsen i Nyborg, hvor de bliver kranet på plads.
Modulbyggeriet er resultatet af en flerårig udviklingsfase, hvor der bruges uorganiske stålkonstruktioner til at skabe moduler, som kan sættes sammen og give forskellige størrelser boliger.
Nikolai Røjkjær er stifter af virksomheden, og hans idé til konceptet udsprang fra et ønske om at optimere byggeprocessen.
– Modulerne går fra station til station og samles ligesom i bilindustrien, som vi har taget meget inspiration fra. Det betyder, at vi kan producere mange boliger hvert år på fabrikken og levere direkte til byggepladsen, siger Nikolai Røjkjær.
Alt indvendigt i boligen er færdigt, og der skal kun monteres en ydre facade og tagløsning på byggepladsen, før de nye beboere kan flytte ind.
Sigter efter tre enheder om dagen
Når en enhed på 40 kvadratmeter ruller ud af porten står der 13 enheder mere på forskellige stadier på samlebåndet i fabrikken.
Domu vil snart rulle én enhed ud om dagen med en langsigtet målsætning om tre pr. dag. Modulerne opbevares på virksomhedens adresse sikkert pakket ind og afventer køreturen til byggepladsen i Nyborg, hvor selve monteringen sker på få dage.
Frank Henningsen er medejer af virksomheden. I sin rolle som COO har han medvirket til at og få konceptet sat på skinner.
– Vi så en stor mulighed for en produktion af boliger, og vi kan optimere rigtig meget ved at flytte produktionen ind i vores fabrikshaller. Vi bliver en af de største arbejdspladser i Vissenbjerg med op til 65 medarbejdere i produktionen og vores mål er at producere 10.000 kvadratmeter i 2021 – og helt op til 30.000 kvadratmeter i 2023, siger Frank Henningsen.
Hos Domu har man med metoden fundet ud af at reducere byggetiden sammenlignet med ordinært byggeri. Man har desuden reduceret mængden af byggeaffald op til 90 procent, tilføjer Nikolai Røjkjær.