Elektrikerne er klar til den digitale udfordring

Formanden for Dansk El-Forbund siger til Dagens Byggeri, at elektrikerne altid har været vant til omstilling.
Fremtiden kræver nye kompetencer, og ifølge Dansk El-Forbund er videre- og efteruddannelse et uomgåeligt krav. Foto: Tekniq.
Fremtiden kræver nye kompetencer, og ifølge Dansk El-Forbund er videre- og efteruddannelse et uomgåeligt krav. Foto: Tekniq.

I forbindelse med Tekniqs årsdag offentliggjorde Dansk El-Forbund, Dansk Metal, Blik og Rør sammen med Tekniq en rapport – ‘Installation 4.0, Teknologiske tendenser med betydning for installationsbranchen frem mod 2030’.

Formanden for El-Forbundet, Jørgen Juul Rasmussen, deltog sammen med formanden for Blik og Rør, Max Meyer, og administrerende direktør Niels Jørgen Hansen i en paneldebat om branchens udfordringer, og i den forbindelse påpegede Jørgen Juul Rasmussen, at der i fremtiden blandt andet vil være flere opgaver inden for automation med automatisering og robotter i industrien og intelligent styring af komplekse installationer i boliger og erhverv.

Uomgåeligt krav

Desuden vil der være et stadig større behov for at håndtere de stigende mængder data. Det kræver flere nye kompetencer.

– Vi har altid set videre- og efteruddannelse som et uomgåeligt krav, og sammen med Tekniq har vi også strikket en helt ny elektrikeruddannelse, så den er opdateret med den nyeste teknologiske viden. Samtidig vil vi naturligvis løbende videreudvikle elektrikernes kompetencer – særligt på IT-området, sagde forbundsformanden.

Han understreger over for Dagens Byggeri, at elektrikerne er parate til at tage mod de nye udfordringer, den teknologiske udvikling byder på, fordi elektrikerne altid har været vant til omstilling.

Det går stærkt

– Vi er vant til, at teknologien forandrer sig, og at det går stærkt. Vi er ikke bange for hverken robotter eller droner. Vi ser den teknologiske udvikling som en mulighed for, at vi kan konkurrere globalt. Vi kan få arbejdspladser tilbage til Danmark, fordi vi kan effektivisere produktionen og ikke mindst gøre den mere grøn gennem nogle af de energieffektiviseringer, vi også kan bidrage til som elektrikere. Vi skal sikre de nødvendige kompetenceløft, og det kræver, at virksomhederne tager fat i efteruddannelse af deres medarbejdere. Det holder ikke, når virksomhederne undskylder sig med, at de ikke har tid til at lade medarbejderne komme på efteruddannelse, fordi der er travlt – den går ikke i fremtiden. Der skal en strategisk planlægning til i virksomhederne, hvor man sætter sig ned og sammen med medarbejderne finder ud af, hvad der mangler af kompetencer. Derefter skal der laves en uddannelsesplan, siger Jørgen Juul Rasmussen.

Kræver flere ressourcer

Regeringen er på vej med en efteruddannelsesreform, og Jørgen Juul Rasmussen lægger ikke skjul på, at det er nødvendigt med flere ressourcer.

– Hvis statsministeren én gang til siger, at nu skal vi lave “det bedste system”, men for de samme penge, så kan det ikke lykkes. Der skal flere penge til. Vi er sammen med Tekniq gået foran og har tømt kompetencefonden. Vi bruger den formue, der er opsparet gennem ti år, på tre år til blandt andet at løfte folk fra ufaglærte til faglærte. Det er voksne mennesker med familie, og det kræver en anstændig løn. Der skal altså nogle penge til en opkvalificering af medarbejderne, siger Jørgen Juul Rasmussen, der mener, at elektrikerfaget flytter sig hele tiden, og derfor er der også brug for konstant efteruddannelse.

Relateret indhold