Efter renovering for 400 millioner: Lejligheder skal måske rives ned

Ghettoloven er blevet vedtaget i Folketinget i dag. Det kan få store konsekvenser for Finlandsparken i Vejle, der lige er blevet renoveret for 433 millioner.
Finlandsparken i Vejle er blevet renoveret for 433 millioner kroner med nye facader, vinduer og grønne områder. Nu skal noget af det måske rives ned. Foto: Emil Filtenborg.
Finlandsparken i Vejle er blevet renoveret for 433 millioner kroner med nye facader, vinduer og grønne områder. Nu skal noget af det måske rives ned. Foto: Emil Filtenborg.

I Finlandsparken i Vejle bider man lige nu negle. Ghettoloven, der netop er blevet vedtaget, betyder, at udsatte boligområder – eller ghettoer, som regeringen kalder dem – maksimalt må have 40 procent almene boliger i 2030.

På trods af en større renovering for 433 millioner kroner, risikerer AAB Vejle, der ejer og udlejer boligerne i Finlandsparken, at de må rive nogle af boligerne ned. Et projekt, der udover gælden i boligerne fra renovationen, kan stå dem i flere millioner kroner.

Hvis det er et problem, at folk ikke har uddannelser eller er i beskæftigelse, så løser man det ikke ved at flytte dem et andet sted hen,

Steen Dall-Hansen, direktør i AAB Vejle.

I en rapport fra BL, Danmarks Almene Boliger, hævdes det at Finlandsparkens placering på ghettolisten skyldes, at 23 for mange af områdets 1.611 beboere står udenfor arbejdsmarkedet.

Bekymret bestyrelse

Bestyrelsesformand i AAB Vejle, Hans Helge Andersen er bekymret over forslaget. Boliger skal sælges fra eller rives ned, frygter han, og det bliver ikke rentabelt.

– Det er blevet renoveret for 433 millioner kroner. Frasalg er ikke realistisk, og der er en gæld på 830.000 kroner i hver lejlighed. Hvis vi kan få lidt flere i beskæftigelse, så håber jeg, at vi kan vi kan søge om dispensation, for jeg har ikke lyst til at tænke på den yderste konsekvens, siger Hans Helge Andersen.

I et notat til Folketingets Boligudvalg skriver AAB, at “på nuværende tidspunkt må det vurderes, at det vil kræve nedrivning af et betydeligt antal boliger i Finlandsparken for at leve op til kravet om 40% familieboliger i 2030.”

I notatet skriver de desuden, at man i stedet for at bruge et måske tre-cifret millionbeløb på at reducere boligbestanden i Vejle, kunne der med færre midler skaffes beskæftigelse til de 25 mennesker, der mangler for at få området af ghettolisten.

Ghettolov kan modarbejde formålet

Ifølge AAB Vejles direktør, Steen Dall-Hansen, kan ghettoloven ikke bare risikere at skade området gennem nedrivninger. Den kan også ødelægge efterspørgslen på lejlighederne.

– Vi har 300 mennesker på venteliste og ingen tomme lejligheder. Folk, der flytter ind, har det med at blive hængende. Men hvis vi skal til at snakke om at rive ned, så kan det ødelægge efterspørgslen på lejlighederne. Hvis man er bekymret for, om man skal flytte efter et eller to år, kan det knap nok svare sig at skrue lamper op, siger Steen Dall-Hansen.

I næste uge holder de møde med kommunen om at søge om dispensation, så de kan få arbejdsro til at få Finlandsparken af ghettolisten uden at skulle benytte sig af nedrivninger eller in-fill-byggeri.

– Jeg havde gerne set, at man i en situation som vores fik fred og ro til at lave udviklingsplaner, der kunne få folk i beskæftigelse. Vi er næsten af den allerede, og skulle gerne være af listen om et til to år, siger Steen Dall-Hansen.

Relateret indhold