Ved Danske Byggecentres årsmøde var der blandt indslagene en paneldebat med deltagelse af en række af byggebranchens aktører, og her pegede direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Lene Espersen, på de høje transaktionsomkostninger som en af de største udfordringer i byggebranchen.
Danske Arkitektvirksomheder har blandt andet lavet en analyse, der viser, at på fire udvalgte byggerier – et stort, to mellemstore og et lille – brugte de offentlige ordregivere 17.000 timer på udarbejdelse af materiale og behandling af indkomne forslag.
De deltagende rådgiverteams har tilsammen – på alle fire konkurrencer – brugt mere end 78.000 timer. Det svarer til en samlet udgift på 47 millioner kroner, inden byggeriet overhovedet kom i gang.
De udbetalte konkurrencevederlag til deltagende rådgivere udgjorde tilsammen kun cirka 20 procent af de reelle udgifter for deltagelsen.
En masse papir
Lene Espersen siger til Dagens Byggeri, at der er alt for mange dokumentationskrav i den første del af udbuds- og konkurrencefaserne.
– Det betyder, at skatteyderne betaler for en masse papir, som bare bliver smidt i skraldespanden. Vi bør finde nogle nye modeller for udbud og konkurrencer, hvor bygherren får leveret den nødvendige rådgivningsydelse, uden at en masse går til spilde. Det er bedre at bruge pengene på at lave gode skoler og vuggestuer end på dokumentation, som smides i en skraldespand. Vi bør se til andre lande, herunder Finland og Tyskland, hvor hverken rådgiverne eller det offentlige spilder så mange timer, siger Lene Espersen.
Godt og skidt
Direktør i Bygherreforeningen, Henrik Bang, noterede, at der er både dårlige og gode transaktionsomkostninger.
– Nogle af de krav og ønsker til dokumentation, der bliver stillet i forbindelse med et udbud, stilles, fordi man skal bruge dem. Men de unødige transaktionsomkostninger skal bekæmpes. Men som bygherrer må vi insistere på, at det er legitimt som kunde at stille spørgsmål i forhold til den ydelse, man gerne vil have leveret. Samtidig oplever vi, at budgetterne løber løbsk undervejs, blandt andet på grund af mangler i budgetmaterialet fra rådgiverne. Det fører til efterregninger fra entreprenørerne. Vi skal gøre op med de budgetmangler, som både forstyrrer processen og gør budgetterne usikre for bygherrerne, siger Henrik Bang.
En konfliktkultur
Han ser hellere, hvad han kalder en konfliktkultur afløst af en løsnings- og effektkultur.
– Der bruges for mange ressourcer på at skrive breve til hinanden omkring tvister. Hvis vi kan være hurtigere ude med at få tingene på bordet og afklare dem, slipper vi for, at små tvister vokser sig store. Man kunne godt have den tanke, at entreprenører ind i mellem går ind med en for lav pris og så håber at få pengene hjem på efterregninger. Det er en usund kultur, slutter Henrik Bang.