De fem projekter
- De Gamles Bys Skole
- Center for Diabetes
- Heerup Skole
- Ketsjersportens Hus
- Jacob Michaelsens Minde
KØBENHAVN: Udledningen af CO2 skal nedbringes og især i byggebranchen, der står for knap 40 procent af udledningen.
Men hvordan gør man det, når man samtidig som bygherre skal overholde tidsplan og budget og samtidig levere kvalitet?
Det var et af de spørgsmål, som blev forsøgt besvaret, da Københavns Kommune forleden inviterede interesserede fra bygge- og anlægsbranchen til et dialogmøde.
– Vi håber på at få konkrete ideer og forslag til, hvordan man i de konkrete projekter kan arbejde med bæredygtig og cirkulær økonomi og dermed indhente erfaringer, der senere kan udbredes mere bredt i vores portefølje, siger Kasper Graa Wulff, byggechef i Københavns Kommunes bygherreenhed, Byggeri København.
Kan ikke løfte det alene
Byggeri København har en samlet aktiv portefølje af byggeprojekter for omkring 7 milliarder kroner. Til mødet præsenterede Kasper Graa Wulff og hans kolleger fra Byggeri København fem af de kommende projekter, som bliver drevet med cirkulær økonomi, efter det blev politisk besluttet af Københavns Kommune sidste år, at kommunen som bygherre skal fokusere på cirkulært byggeri.
Til dialogmødet var både entreprenører, arkitekter og investorer tilstede, og hvis Københavns Kommune skal nå i mål med at være CO2-neutral hovedstad i 2015, så er det en fælles opgave, som byggebranchen skal bakke op om.
– Vi kan ikke selv løfte den udfordring, det er at gøre byggeriet mere bæredygtigt, og derfor vil vi gerne invitere til samarbejde og dialog om, hvordan vi gør det, siger Kasper Graa Wulff.
Kræver tilpasning
Både i renoveringsprojekter og nybyggeri vil Københavns Kommune implementere cirkulær økonomi. Tankerne går både på genanvendelse af materialer, selektiv nedrivning af gamle byggerier samt opførelse med henblik på mulig adskillelse, når bygningerne ikke skal tjene det samme formål længere og derved lettere kan indgå i en cirkulær tankegang.
Til mødet var der anledning til spørgsmål og kommentarer, og her blev Byggeri København blandt andet gjort opmærksom på, at tidsfristerne i udbudsfasen er problematiske, hvis der skal være lejlighed til at tænke nyt og bæredygtigt.
– Det er vi meget opmærksomme på, lød det fra Kasper Graa Wulff.
Færre midler stiller krav
Københavns Kommune har allerede arbejdet med cirkulær økonomi i tidligere byggeprojekter. Men behovet for at tænke nyt og bæredygtigt i byggeprocesserne bliver ikke mindre, og det skyldes ikke kun den politiske målsætning men også et indskrænket økonomisk råderum fremover.
– Det var samtidig vigtigt for mig at få fortalt, at vi fortsat skal levere byggeri til tiden og til en rimelig pris – ikke mindst nu, hvor en evt. udligningsreform ser ud til at betyde, at midlerne i København bliver færre, lyder det fra Kasper Graa Wulff.