DGNB kriterier skærpes næste år

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2018 - og frem mod 2019. I dag direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark.
Direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark.
Direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark.

Hvad har for dig og din organisation/virksomhed kendetegnet 2018?

Vi har i 2018 oplevet, at flere toneangivende aktører forholder sig strategisk til bæredyg-tighed i deres bygninger og byggeprojekter. Det er særligt drevet af, at klima- og ressour-cedagsordenen fortsat får mere fokus blandt politikere og samfundsborgere. Især kommuner, professionelle ejendomsinvestorer og udviklere har udvist en større aktivitet og er begyndt at stille overordnede bæredygtighedskrav i deres byggerier.

Vi møder således mange, der gennem deres engagement og tidlige krav i deres bygninger er i gang med den bæredygtige omstilling, som består af en kontinuerlig strøm af små og store fremskridt, samt initiativer og produkter, der er med til at skabe den nødvendige forandring.

Har enkeltstående begivenheder haft særlig betydning?

I det forgangne år har vi afsluttet pilotfasen for DGNB Diamant, som vi ser frem til at lancere i sin endelige form i 2019. Tilgangen definerer den proces, der understøtter arkitekturens oplevelsesmæssige og bygningskulturelle aspekter, således at et bæredygtigheds-certificeret byggeri også udtrykker noget særligt arkitektonisk og bliver vurderet på, hvad det bidrager med til omgivelserne.

En særlig milepæl har også haft stor betydning for vores organisation, og det var da vi krydsede 300 medlemmer i maj 2018. Det er en konsekvens af den øgede holdning til, at samfundet skal udvikles i en mere bæredygtig retning.

Hvilke forventninger har du til 2019?

Green Building Council Denmark justerer løbende kravene til certificering, og næste år planlægger vi et større løft, hvor vi blandt andet skærper kriterierne til indeklima, sundhed, miljøfarlige stoffer samt tildeler points for ekstra innovative løsninger. Vi ser frem til videndeling med byggeriets mange aktører og glæder os til samarbejdet.

Vi forventer også et større fokus på målbar og dokumenteret sporbarhed, som er en præmis for en ressourcekrævende byggesektor med en omfattende værdikæde. For at dette for alvor kan lykkes er det alfa og omega at øge samarbejdet mellem mærkningsordningerne. Byggematerialer indeholder et stort potentiale for optimering af indlejret energi og nedbringelse af sundhedsskadelige stoffer. Denne dagsorden vil Green Building Council Denmark gerne være bannerfører for i såvel eksisterende byggeri som nybyggeri.

Relateret indhold