DGNB-dokumentation giver klarhed for rådgiveren

Velfac har udarbejdet samlet og lettilgængelig DGNB-dokumentation, der skal bidrage til optimering af certificeringsforløbet.
Vinduerne i Green Solution House på Bornholm er designet til adskillelse, så materialerne lettere kan genanvendes. Pressefoto.
Vinduerne i Green Solution House på Bornholm er designet til adskillelse, så materialerne lettere kan genanvendes. Pressefoto.

Certificeringsordningen DGNB er på fremmarch herhjemme. Ordningen, der administreres af Green Building Council Denmark, blev lanceret i dansk udgave i 2012, og mindre end to år senere er i alt 30 byggerier og 4 byområder blevet certificeret. Tilslutningen kommer fra såvel private som offentlige bygherrer, og de certificerede projekter tæller alt fra det lille børnehavebyggeri til de store hospitalsopførelser. Det oplyser Velfac i en pressemeddelelse.

– DGNB kobler de oprindelige tanker fra Brundtland-rapporten, der ligger til grund for begrebet bæredygtighed, til konkrete og handlingsorienterede parametre. Dermed gør DGNB bæredygtighed målbart og anvendeligt i praksis, siger direktør hos Green Building Council Denmark, Mette Qvist.

Som DGNB-konsulent og -auditor er det af stor betydning at have nem adgang til nøjagtige informationer fra en materialeleverandør til et byggeri.

Gitte Gylling Hammershøj Olesen Seniorkonsulent, Rambøll

Stigende krav

Med bygherrernes stigende ønske om DGNB-certificering vokser imidlertid også kravene til rådgiverne om at sikre en så effektiv og kvalitetsfokuseret proces som muligt. Det betyder, at rådgiverne i stadig højere grad får brug for nem adgang til præcise og lettilgængelige informationer om de materialer, der skal indgå i de certificerede projekter. DGNB stiller nemlig en række krav til de anvendte materialer og ikke mindst dokumentation for, at de efterlever ordningens kriterier.

– Som DGNB-konsulent og -auditor er det af stor betydning at have nem adgang til nøjagtige informationer fra en materialeleverandør til et byggeri. Det skaber gennemsigtighed i processen og byggeriet og dermed også i arbejdet med en certificering og er medvirkende til at øge kvaliteten i projektet som helhed, siger Ph.d. og seniorkonsulent hos Rambøll, Gitte Gylling Hammershøj Olesen.

Samlet dokumentation

Rådgivernes voksende dokumentationsbehov er ikke gået ubemærket hen hos Velfac. Vinduesproducenten bidrager løbende med bæredygtige løsninger til grønne projekter og arbejder på den baggrund tæt sammen med rådgiverne om at optimere alt fra de specifikke vinduesvalg til selve certificeringsforløbet. Senest har Velfac sammen med Rambøll kortlagt sine løsningers bidrag til de relevante DGNB-kriterier. På den baggrund har Velfac udarbejdet samlet og lettilgængelig DGNB-dokumentation med henblik på at lette auditorernes arbejde.

– Som førende vinduesleverandør er det en del af vores værdier og naturligt for os at arbejde med bæredygtighed, indeklima og menneskers velvære. Samtidig ønsker vi at bidrage med rådgivning og information om de kriterier, som vores Velfac 200 Energy-vinduer lever op til. Her gør gennemsigtig og lettilgængelig dokumentation det nemmere for rådgiverne at tænke bæredygtigt allerede tidligt i byggeriets faser, siger arkitektkonsulent i Velfac, Marianne Gade.

Fremmer bæredygtigheden

Ifølge Kasper Guldager Jørgensen, der er arkitekt og direktør i GXN, er det ikke mindst den tilgang fra leverandørside, der skal til for at sætte skub i byggeriets bæredygtige udvikling. GXN har blandt andet samarbejdet med Velfac om det DGNB-certificerede Green Solution House på Bornholm, hvor vinduerne er designet til adskillelse, så materialerne lettere kan genanvendes.

– Med fokus rettet mod cirkulær bæredygtighed og design for adskillelse er Velfac en relevant samarbejdspartner. Lettilgængelig dokumentation og en proaktiv tilgang til emnet er med til at fremme bæredygtigt byggeri i Danmark, siger Kasper Guldager Jørgensen.

Relateret indhold