Dansk Folkeparti vil i forbindelse med efterårets finanslovsforhandlinger forsøge at få BoligJobordningen gjort permanent og dermed hjælpe Lars Løkke Rasmussen med at få gennemført et af sine valgløfter.
Den nuværende Boligjobordning er amputeret til primært at gælde energibesparelser, men Dansk Folkepartis erhvervspolitiske ordfører Hans Chr. Skibby vil ikke bare genindføre den tidligere ordning. Han vil udvide den efter svensk forbillede.
– Vi ønsker først og fremmest at skabe tryghed hos håndværksmestrene for, at Boligjobordningen også findes efter 2017, når den nuværende ordning udløber. Desuden vil vi have den nuværende ordning udvidet med eksempelvis malerarbejde og andet, som ikke har direkte med energirenovering at gøre, siger Hans Chr. Skibby til Dagens Byggeri.
Mange mister job
Hans Chr. Skibby køber ikke umiddelbart den påstand, at der ikke er brug for Boligjobordningen i en tid, hvor der er masser af job i byggebranchen.
– Når den nuværende ordning udløber, vil det sandsynligvis betyde, at mange mister deres job. Desuden er det jo ikke kun for at få flere i job, at vi har Boligjobordningen. Mange af de opgaver, der ligger hos de mindre håndværksvirksomheder – blandt andet reparationsopgaver på parcelhuse – vil ikke blive lavet i samme omfang, som det er tilfældet i dag. De mindre virksomheder har jo ikke styrke til at byde ind på de store opgaver omkring eksempelvis supersygehusene, og samtidig modvirker Boligjobordningen sort arbejde og skaber flere praktikpladser, siger han.
Ordningen virker
Formanden for Håndværksrådet og Dansk Håndværk, Niels Techen, hilser meldingerne fra Dansk Folkeparti velkommen og siger til Dagens Byggeri:
– Vi har længe talt for at gøre Boligjobordningen permanent. Vi kan jo se, at den virker. Det er ikke alle i håndværksbranchen, der har lige travlt. Vi har yderområder, hvor der ikke er gang i beskæftigelsen, og vi har mindre virksomheder, som ikke har nok at lave. Boligjobordningen bidrager til at udfylde et hul for mange, og derfor er den rigtig god. Det er en ordning, der har medvirket til at både afskaffe sort arbejde, skabe beskæftigelse og skaffe praktikpladser. Der er opgaver, som ikke ville blive udført uden Boligjobordningen. Den er god for samfundet, og det er også godt, hvis den bliver udvidet med blandt andet malerarbejde.
Meget klog beslutning
Dansk Byggeris erhvervspolitiske direktør Torben Liborius kalder forslaget om at permanentgøre Boligjobordningen for en meget klog beslutning.
– BoligJobordningen er et godt instrument til både at bekæmpe sort arbejde og sikre bedre strukturer på markedet. Lavkvalitets- og lavproduktivt arbejde bliver gjort hvidt, og vi får på den måde også bedre boliger. Gøres ordningen permanent, sikres et mere stabilt grundlag for både boligejere og håndværkere. Og så skal vi huske, at Boligjobordningen bruges mest i yderområderne, siger Torben Liborius til Dagens Byggeri.
Han afviser, at ordningen vil bidrage til at overophede byggebranchen og peger på, at der er lige så mange virksomheder, der peger på manglende opgaver, som der er virksomheder, der peger på manglende arbejdskraft.