Det økonomiske incitament til at energirenovere er væk

Faldende energipriser har betydet, at energirenoveringer ikke længere er ubetinget gode forretninger, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.
Michael H. Nielsen ser gerne, at byggebranchen selv kommer mere på banen, når det gælder om at komme med forslag til at få aktiveret boligejerne til at gå i gang med renoveringer. Foto: Kristian Troelsen.
Michael H. Nielsen ser gerne, at byggebranchen selv kommer mere på banen, når det gælder om at komme med forslag til at få aktiveret boligejerne til at gå i gang med renoveringer. Foto: Kristian Troelsen.

– Det økonomiske incitament for at spare på energiregningen er ikke længere til stede. Den gamle drøm om, at det altid er en god økonomisk business case at energiforbedre en bygning holder ikke længere. Derfor skal vi energiforbedre, når vi alligevel energirenoverer, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, der under Building Green Aarhus modererede en debat om bygningers rolle i den grønne omstilling.

Michael H. Nielsen mener, at byggebranchen selv må gå forrest, når det gælder om at aktivere de boligejere, som bor i huse fra før 1980, og som derfor også har mest at vinde ved at renovere.

– Vi har i branchen haft en tendens til at pege på politikerne og sige, at de skal gøre noget. Vi må også holde et spejl op foran os selv og spørge, hvad vi selv kan gøre. Og der skal vi blandt andet fortsætte med at bruge bygningsreglementet til at skabe innovation i branchen, og det skal vi nok tænke meget mere ind i renovering af bygningsmassen, siger Michael H. Nielsen.

Han slår samtidig fast, at man må indse, at der er forskel på, hvor et hus ligger, og derfor også på, i hvilken udstrækning renovering kan betale sig.

– Vi er nødt til at betragte bygningsmassen lidt mere differentieret. En bygning er også defineret ved, hvor den ligger henne. Når huspriserne ikke udvikler sig lige så positivt, steder hvor priser ikke udvikler sig lige så hurtigt som i de større byer, så slår en energirenovering heller ikke lige så positivt igennem i salgsprisen som i de større byer. Derfor skal man lave en business case på den enkelte bygning, siger Michael H. Nielsen.

Se interview med Michael H. Nielsen øverst i artiklen.

Se interview med direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Relateret indhold