Hvis eller når den næste økonomiske krise sætter ind, står Danmark i en udmærket situation. Det skriver dagbladet Børsen i dag.
Den gode situation skyldes, at den danske offentlige bruttogæld (ØMU-gæld set i forhold til bruttonationalproduktet) er den sjettelaveste i EU. I 2018 udgjorde gælden 34,2 procent af det danske bruttonationalprodukt ifølge tal fra Danmarks Statistik.
Den lave gæld betyder, at Danmark i tilfælde af en krise har visse frihedsgrader, som andre europæiske lande ikke har. EU-lovgivningens loft over medlemslandenes gæld er sat til 60 procent af BNP, og det giver visse handlefriheder. Eksempelvis kan den danske stat stimulere økonomien uden at skulle bekymre sig om, at gælden stikker af, vurderer cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.
Også cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg ser lyst på dansk økonomi.
– Vi har kernesunde, overholdbare offentlige finanser og et stort finanspolitisk råderum, siger han.
Med afsæt i økonomien opfordrer Bo Sandberg til rettidig omhu ved at forberede tiltag i 2020, som kan løse samfundsmæssige udfordringer og stimulere økonomien. Det omhandler eksempelvis energirenoveringer af offentlige bygninger og fremrykning af infrastrukturinvesteringer.
– Vi afventer forhandlinger om en ny langsigtet investeringsplan for infrastrukturen. Faktisk er der et hul i markedet for anlægsinvesteringer i de kommende år. Arbejdskraftbehovet ved de vedtagne og planlagte infrastrukturinvesteringer falder fra cirka 10.000 årsværk i 2018 til knapt 5000 årsværk i 2023, så der er bestemt plads til at skrue op for aktiviteten, siger han.