Dansk Byggeri vil sælge danske sommerhuse til tyskerne

Flere end 11.000 sommerhuse landet over er i øjeblikket forsynet med Til Salg-skilte, og der går i gennemsnit lidt over et år fra det enkelte sommerhus sættes til salg, til slutseddel er skrevet under.
Der er et oplagt behov for, at sommerhusmarkedet i Danmark også kommer fri af krisen, og der kan udlændinges købsmulighed være et af elementerne, siger Torben Liborius. Foto: Ricky John Molloy.
Der er et oplagt behov for, at sommerhusmarkedet i Danmark også kommer fri af krisen, og der kan udlændinges købsmulighed være et af elementerne, siger Torben Liborius. Foto: Ricky John Molloy.

Kun 3 cm kystlinje pr. tysker

  • Der er cirka 2.390 kilometer kystlinie i Tyskland til de cirka 82 millioner indbyggere. Det giver cirka 3 centimeter kystlinie pr. tysker.
  • De tilsvarende tal for Danmark er ifølge de seneste opmålinger 8.750 kilometer kystlinie til cirka 5,6 millioner indbyggere, hvilket giver 156 centimeter kystlinie pr. dansker. Danskene har altså cirka 50 gange så meget kystlinie pr. indbygger pr. indbygger.I Danmark er der i alt 236.000 sommerhuse. Størstedelen af sommerhusene ligger i Vest- og Sydsjælland (59.000), Nordjylland (38.000) og Nordsjælland (33.000).

Tallene stammer fra en analyse udført af Dansk Byggeri, hvor erhvervspolitisk chef Torben Liborius peger på, at markedet er trægt, trods meget lave renter:

– Der skal åbenbart større redskaber i brug. Selvom mange danskere føler, de sælger ud af arvesølvet ved at lukke købere fra andre lande ind på markedet, så bliver vi nødt til at indse, at vi lever i en globaliseret verden, og derfor er det naturligt at åbne sommerhusmarkedet for udenlandske købere. Det kan også være med til at skabe mere liv og arbejdspladser i nogle af yderområderne, hvis der igen kommer gang i sommerhussalget. Der vil komme flere turister og arbejdsopgaver til det lokale erhvervsliv. Det er eksempelvis typisk ved hussalg, at vi ser, at lokale håndværkere får opgaver med at renovere, og det gør sig også gældende ved sommerhussalg, forklarer Torben Liborius.

… så bliver vi nødt til at indse, at vi lever i en globaliseret verden, og derfor er det naturligt at åbne sommerhusmarkedet for udenlandske købere.

Erhvervspolitisk chef Torben Liborius Dansk Byggeri

50 år gammel afstemning

Han siger til Dagens Byggeri, at afstemningen om Danmarks medlemskab af EF i 1972 efterhånden snart er 50 år gammel, og at der derfor er en udmærket anledning til at se på, om sommerhusreglen fortsat er relevant.

Sommerhusreglen var den måske vigtigste årsag til, at danskerne sagde ja til EF, og Dagens Byggeri spørger derfor Torben Liborius, om ikke det så vil kræve en folkeafstemning at ophæve sommerhusreglen:

– Hvordan afskaffelsen i givet fald politisk skal ske, har jeg ikke forholdt mig til. Der er et oplagt behov for, at sommerhusmarkedet i Danmark også kommer fri af krisen, og der kan udlændinges købsmulighed være et af elementerne, siger han.

Større aktivitet

For byggesektoren vil et større salg af sommerhuse betyde mere aktivitet i de områder af landet, hvor ikke mindst de store sommerhusområder findes:

– Desuden vil det generelt betyde en positiv udvikling af de pågældende områder. Med det meget store udbud af sommerhuse og den lange liggetid har vi et marked, der er ude af balance. Det kan skyldes, at Danmark er for lille til at have det store sommerhusmarked, og derfor ville eksempelvis Nordtyskland, Holland og Sverige være en naturlig del af markedsunderlaget. Jeg gør mig ingen illusioner om, at det bliver nemt at få igennem Folketinget, men jeg påpeger bare, at her er et stort behov for, at nogen tænker anderledes.

Velhavende polakker

Hvem er det så, Torben Liborius tror køber sommerhuse i Danmark, hvis markedet gives frit:

– Det kan være tyskere, hollændere og på Sjælland svenskere. Der vil sikkert også være nogle af de nye velhavende polakker. Men de rejser jo også alle sammen til eksempelvis Thailand og andre steder i verden, så jeg tror ikke, at vi skal vente en invasion af en anden verden. Vi vil se en rolig og ganske fornuftig udvikling, slutter Torben Liborius.

Relateret indhold