Dansk Byggeri: Affaldsgebyrer fører til kommunalt papirbøvl

En undersøgelse fra brancheorganisationen viser, at kommunale gebyrer på erhvervsaffald svinger fra 0 til 1769 kroner om året.
De fleste danske kommuner opkræver et gebyr hos lokale håndværksvirksomheder for at de kan komme af med deres byggeaffald. Det undrer Dansk Byggeri. Arkivfoto.
De fleste danske kommuner opkræver et gebyr hos lokale håndværksvirksomheder for at de kan komme af med deres byggeaffald. Det undrer Dansk Byggeri. Arkivfoto.

Lokale håndværksvirksomheder sender hver uge mange læs affald på de kommunale genbrugspladser. Når kommunerne efterfølgende sender en regning for affaldshåndteringen ud, opkræver de fleste kommuner samtidig et ekstra gebyr, der svinger fra nul til 1769 kroner om året.

– Det svarer til, at du går ind på en McDonald’s og betaler 10 kroner for en cheeseburger, og så bagefter får en regning på halvanden kroner for betjeningen, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen.

Administrationsgebyret er højest i Albertslund Kommune, hvor prisen er 1769 kroner om året. Krydser man kommunegrænsen til Høje Taastrup, ligger gebyret på 400 kroner om året.

– Der er ingen gode forklaringer på, hvorfor kommunernes administrationsgebyrer ser så forskellige ud. Til gengæld er beløbene ofte så små, at kommunerne bruger flere penge på at opkræve gebyrerne, end de får ind, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri Morten Kamp Thomsen.

Passende betaling

Undersøgelsen, som Dansk Byggeri har lavet, viser, at fire kommuner har sat det lovpligtige gebyr til nul kroner. Der er tale om Læsø, Norddjurs, Syddjurs og Nordfyns Kommune.

– Det er positivt. Netop fordi det er en uigennemsigtig afgift, anbefaler vi i Dansk Byggeri, at man indfører en passende betaling pr. læs i stedet for efterfølgende at opkræve gebyrer. På den måde vil byggefirmaerne også betale til lige de kommuner, hvor de faktisk afleverer affaldet, siger Morten Kamp Thomsen.

Analysen fra Dansk Byggeri viser, at det gennemsnitlige gebyr ligger stabilt på cirka 400 kroner, hvilket svarer til niveauet for sidste år.

Hele analysen kan læses her.

Relateret indhold