CLT hotelprojekt et wakeup-call til den danske byggebranche

Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2019 - og frem mod 2020. I dag Træinformations direktør, Mikael Koch.
Træinformations direktør, Mikael Koch.
Træinformations direktør, Mikael Koch.

Hvad har for dig og din organisation/virksomhed kendetegnet 2019?

2019 har været et særdeles spændende år for træbyggeriet og dermed for Træinformation.

Der har været meget fokus på, hvordan vi i byggeriet kan hjælpe med at reducere klimabelastningen, særligt fra politisk side. Og her har træ en væsentlig betydning, da man ved at erstatte beton med træ i de bærende konstruktioner, kan reducere klimabelastningen med ca 50 procent.

Efter den netop vedtagne nye klimalov, så tror vi, at den danske byggebranche får øjnene op for det store potentiale i CO2-besparelser ved brug af træ. Og der er meget, vi kan lære af vores nabolande, som er langt foran os på dette område.

Har enkeltstående begivenheder haft særlig betydning?

Den mest oversete begivenhed – men tankevækkende – er Hotel Moxy byggeprojektet i Sydhavnen. Indtil videre er det Danmarks største og højeste færdige CLT-byggeri (Cross Laminated Timber). Det er fem etager højt, rejst på tre måneder, og er det mest industrialiserede byggeri, vi endnu har set i herhjemme.

Det minder om et stort IKEA-samlesæt, hvor to lastbiler om dagen har leveret alle dele i den rækkefølge, det skal monteres af blot en enkelt mobilkran. Det er en intelligent kombination af boks- og fladeelementer med en høj finish-grad og en stor præcision med nøje planlagt logistik, der minimerer behovet for timer på byggepladsen.

Byggeriet er projekteret i Litauen, CLT-elementer fremstillet i Østrig, bearbejdet til næsten færdige elementer i Italien og monteret af et lille rutineret Litauisk team i tæt dialog med de projekterende, for yderligere optimering til næste projekt.

Teamet rejser rundt i hele Europa og monterer dette hotelkoncept. Der findes lignende koncepter til plejehjem, skoler og institutioner samt hospitaler. Det eneste danske islæt var en dansk registreret mobilkran. Træder man ind i det færdige hotel, tænker man overhovedet ikke på, at det er lavet af træ. Dette burde være et wakeup call til den danske byggebranche.

Hvilke forventninger har du til 2020?

Jeg har store forventninger til et øget fokus på det miljøaftryk, der er ved at bygge, hvilket overgår miljøaftrykkene fra den efterfølgende drift. Bygningsreglementet stiller rammer for driften, men ikke for opførelsen. Det kan ikke blive ved at gå, hvis vi skal nå vores klimamål.

I Danmark halter vi nemlig fortsat bagefter udlandet, hvad angår træ i byggeriet og det store potentiale for CO2-reduktion, der ligger i at bruge træ i de bærende konstruktioner. Arkitekterne er i høj grad interesserede, bygherrerne er begyndt at se mulighederne, men entreprenørerne hænger i bremsen. De mangler erfaring og tager sig betalt for egen usikkerhed i stedet for at investere lærepenge i at komme på forkant. Så det er nogle få, der får opgaverne, og der er en stor risiko for at udenlandske firmaer løber med opgaverne, når væksten slår igennem.

I samarbejde med kolleger i branchen vil vi i 2020 fortsat have fokus på potentialet for CO2-reduktion og muligheden for CO2-lagring i træbyggeriet. Alle vores aktiviteter vil derfor støtte op omkring den voksende interesse for at bygge bæredygtigt i træ i Danmark – nu også større og højere byggeri i seks og syv etager.

Relateret indhold