Om Caverion
- Caverion designer, installerer og servicerer energieffektive tekniske løsninger til bygninger, infrastruktur, industrianlæg, marine og offshore. I Danmark har Caverion flere end 1.000 ansatte fordelt på 13 servicecentre. Virksomheden har tidligere været kendt som YIT og ABB Electric, men skiftede i 2013 navn til Caverion.
Aftalen om at udføre de tekniske installationer og dernæst stå for driften i 25 år af det 41.000 kvadratmeter store kontorhus Nexus Cph på Kalvebod Brygge i København er endnu opgave, som Caverion A/S vinder på basis af sit livscyklus-koncept.
– Det er et stærkt fundament for vores vision om at være den bedste til at levere bæredygtige løsninger i hele livscyklussen for bygninger. Det vil sige løsninger med den laveste samlede pris over hele bygningens levetid, når vi indregner energiforbrug og vedligehold, siger adm. direktør Peter Rafn.
Vi har alle muligheder for at vækste, fordi vi har skabt os en stærk position på markedet.
Direktør Michael Kirkegaard Managed Services i Caverion Danmark A/S
Fast pris på drift
Når bygninger bliver mere digitaliserede og automatiserede, er det i højere grad også muligt at styre forbrug af el, vand og varme.
Som teknikvirksomhed kan Caverion levere og optimere installationer og løsninger, der er bæredygtige både i forhold til forbrug og holdbarhed.
– Vi kan tilbyde kunden at finansiere investeringen og garantere en fast pris på driften. Entrepriser afgøres typisk på anlægsprisen, men får vi ansvaret for den efterfølgende drift, vælger vi nogle løsninger, der er dyrere i anlægsfasen. Set over bygningens livscyklus er der god fornuft i at ofre mere i første fase og så hente det hjem over driften, lyder Peter Rafns råd til bygningsejerne.
Caverions lange driftsaftaler for bygninger og anlæg ligger i divisionen Managed Services, hvor man ser gode muligheder for vækst.
Hen over de seneste år har Caverion vundet en række store OPP-udbud på anlæg og drift. Nogle af projekterne er ved at blive opført og derfor endnu ikke i drift.
Hvor OPP i dag fylder 15 procent af omsætningen, forventer direktør Michael Kirkegaard, at de i 2018 er oppe på 30 procent. Og i 2020 er hans mål en ny dobbelt op til 60 procent.
– Vi har alle muligheder for at vækste, fordi vi har skabt os en stærk position på markedet og altid bliver spurgt, når der er nye udbud. Vi vinder tre ud af fire af de kontorbyggerier, hvor vi byder på driften. Vi har vundet landsretten i Viborg og tre byretter i Holstebro, Herning og Holbæk og også den nye politigård i Holstebro. Vi har pipelinen godt fyldt med driftsopgaver, hvoraf de fleste kommer i gang i 2018. Vores livscyklus-koncept sikrer sammenhæng mellem anlægs- og driftsudgifterne. Vi vil gerne have tilbudsgiverne til at tænke en effektiv drift af bygningen ind, når de projekterer den og vælger materialer og tekniske løsninger, siger Michael Kirkegaard.
Vi tør tage ansvar
Caverion udfører tekniske installationer som el, vvs, ventilation, køling, sikring og automation. Det sker fra divisionen Projekter. Her ser direktør Jørgen Leivsgard Christensen det som en stor styrke, at Caverion både kan være med til at bygge og drifte en bygning.
– Vi er en teknikentreprenør, der tør lægge hånden på kogepladen. Vi står inde for de tekniske løsninger, vi bygger ind, og tør derfor tage ansvar for en økonomisk forsvarlig drift, hvor kunden på forhånd kender driftsomkostningerne de første 25 år. Det kan vi gøre, fordi vi har kompetencen på begge felter, siger Jørgen Leivsgard Christensen.
Også energiprojekter
Caverions projekt-division mener, at kompetencerne fra livscyklus og OPP kan bruges i andre sammenhænge, for eksempel energiprojekter.
– Energi er traditionelt en væsentlig del af driftsomkostningerne i en bygning. Vi tænker energiforbruget ind i livscyklussen. Vi kan rådgive om og udføre energibesparende løsninger og dermed fra start medvirke til et byggeri, der er optimeret i forhold til drift mange år frem, påpeger Jørgen Leivsgard Christensen.
Han tilføjer, at ansvarsoverdragelse også blot kan gælde en del af bygningen, for eksempel ventilationsanlæg. Caverion har koncepter med drift og ansvar for bygningsdele eller dele af anlægget.
– At påtage sig ansvaret for driften af de anlæg, man selv er med til at installere, kan meget vel blive fremtiden for vores branche. Hos os er vi faste i troen på, at det samlet set er økonomisk bedre for kunden, siger Jørgen Leivsgard.