FOLKEMØDET: I forbindelse med Folkemødet på Bornholm diskuterede direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri emnet om flygtninge på det danske arbejdsmarked med Andreas Kamp fra Dansk Flygtningehjælp. Dansk Byggeris direktør er ikke i tvivl om, at byggeriet kan bidrage til at løse opgaven, men det kræver på den anden side også velvilje fra fagbevægelsen.
– Vi kan blandt andet etablere indslusningsjob for flygtninge, hvor man må se i øjnene, at de skal ind på arbejdsmarkedet til en lavere løn. Det må vi så ordne i vores eget system via den danske model og overenskomsterne, og det kræver, at vores lønmodtagermodpart kan aftale en indslusningsløn til den målgruppe. Det tror jeg bestemt, at nogle af vores medlemmer gerne vil være med til, siger Michael H. Nielsen til Dagens Byggeri.
Vi kan blandt andet etablere indslusningsjob for flygtninge, hvor man må se i øjnene, at de skal ind på arbejdsmarkedet til en lavere løn.
Michael H. Nielsen{break}Direktør i Dansk Byggeri
Partnerskaber
Han er åben over for at bruge erfaringerne fra de partnerskabsaftaler, der er indgået med 32 kommuner om uddannelse af unge via praktikpladsaftaler.
– Kommunerne har en forpligtelse til at modtage flygtningene, men det er vigtigt ikke at klientgøre flygtningene mere end højst nødvendigt. De skal hurtigt ud på arbejdsmarkedet for på den måde at blive integrerede, siger Michael H. Nielsen, der understreger nødvendigheden af at visitere flygtningene til deres opholdssted efter deres kvalifikationer.
– Og så ved vi, at for flygtninge fra Mellemøsten har håndværksfagene en lav status, så der er ikke mange blandt flygtningene med en håndværksmæssig baggrund. Håndværksuddannelser, som vi kender det fra vores del af Europa, kender man ikke til i mellemøstlige lande, slutter Michael H. Nielsen, der håber, at fagbevægelsen er parat til at tage et socialt ansvar og bidrage til at finde de nødvendige løsninger.