Byggeriet løfter niveauet

Ifølge Danmarks Statistik var der i 1. kvartal en sæsonkorrigeret fremgang på 1,4 procent i antal arbejdstimer i byggeri og anlæg.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto. Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto. Ricky John Molloy.

Byggeriet hører til de brancher, der bidrager kraftigst til det økonomiske opsving. Det må være konklusionen, efter Danmarks Statistik har offentliggjort, at der i 1. kvartal af året var en beskeden sæsonkorrigeret fremgang på 0,2 procent i antal arbejdstimer på det samlede arbejdsmarked – men 1,4 procent i byggeri og anlæg. Det svarer til en fremgang på 2.100 beskæftigede.

I Dansk Byggeri glæder cheføkonom Bo Sandberg sig over udviklingen.

– Arbejdstidsregnskabet er den mest præcise opgørelse af beskæftigelsen, og de nye tal bekræfter, at byggeriet hører til blandt opsvingets lokomotiver sammen med nogle af servicesektorens brancher som for eksempel erhvervsservice og turisme, siger han i en pressemeddelelse.

Det er primært boligbyggeriet, der trækker den økonomiske og jobmæssige fremgang i bygge- og anlægsbranchen.

– For byggeriet er det også vigtigt at holde øje med vejret, og en mild vinter har været med til at fastholde et højt aktivitetsniveau i de første måneder af 2017, siger Bo Sandberg.

Mange jobskift

I takt med den positive udvikling på arbejdsmarkedet er rekruttering af kvalificeret arbejdskraft rykket øverst på dagsordenen. Dansk Byggeri maner overophedningsspøgelset i jorden, men opfordrer samtidig til rettidig omhureform.

– Byggeriet befinder sig med cirka 165.000 beskæftigede godt og vel i en konjunkturmæssig normalsituation, og pilen peger fortsat opad – om end ikke så stejlt som fra 2014 til 2016, siger Bo Sandberg og fortsætter:

– Branchen præsterede i 2016 godt og vel den samme værdi som i 2007, men på grund af digitalisering og forbedret produktivitet gjorde man det med 26.500 færre beskæftigede. Samtidig er bygge og anlæg præget af stor dynamik med mange jobskift og personalemæssig gennemstrømning ind og ud af branchen.

Bo Sandberg understreger dog, at branchen nu skal vænne sig til, at man ikke længere kan vælge og vrage mellem den kvalificerede arbejdskraft. Det er ikke længere købers marked, som det var under finanskrisen.

Relateret indhold