Byggeriet blandt de bedste til lærlinge

Dansk Byggeri vil bygge endnu større bro mellem lærlinge og virksomheder i fremtiden
Virksomhederne i byggeriet er en af de brancher, der er bedst til at udnytte muligheden for at ansætte lærlinge. Arkivfoto: Niels Johan Juel Jensen.
Virksomhederne i byggeriet er en af de brancher, der er bedst til at udnytte muligheden for at ansætte lærlinge. Arkivfoto: Niels Johan Juel Jensen.

De danske virksomheder, der ansætter lærlinge fra erhvervsuddannelserne, har mulighed for at skabe omkring 33.700 flere praktikpladser. Det viser en rapport om praktikpladspotentiale, der er udarbejdet af Deloitte for Undervisningsministeriet, DA og LO.

Ud af branchernes samlede mulighed for at ansætte flere lærlinge står byggeriets virksomheder således kun for 2.420 svarende til syv procent.

Håndværksmestrene er faktisk nogle af de bedste til at åbne døren for unge, der godt vil gå i deres fodspor.

Underdirektør Louise Pihl Dansk Byggeri

– Håndværksmestrene får ofte skudt i skoene, at de skal være bedre til at tage lærlinge ind. Men tallene viser, at de er meget bedre til at finde plads til lærlinge end for eksempel handels- og transportvirksomhederne. Håndværksmestrene er faktisk nogle af de bedste til at åbne døren for unge, der godt vil gå i deres fodspor. Det er et signal til dem, der overvejer at tage en erhvervsuddannelse, om, at der i byggeriet er gode muligheder for at få en lærepladsplads, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

Flyt og få job

Ser man nærmere på, hvordan byggeriet klarer sig i de forskellige dele af landet, er der også positivt nyt.

Fra Skagen til Bornholm har virksomhederne været gode til at udnytte muligheden for at ansætte lærlinge. Region Sjælland er den del af landet, hvor byggeriet har størst mulighed for at ansætte flere lærlinge, da der her er mulighed for at ansætte 11 procent flere svarende til 412 lærlinge.

– Tallene fra de forskellige områder i Danmark viser, at det ikke kun er de faglærte håndværkere, der kan få bedre jobmuligheder, hvis de er indstillede på længere transporttid til og fra arbejde. Hvis lærlinge uden en læreplads er villige til at søge væk fra storbyerne og længere ud i landskabet, bliver muligheden for at få en læreplads større, siger Louise Pihl.

Problemer forude

Selvom virksomhederne i byggeriet er gode til at gribe muligheden for at ansætte lærlinge, venter der stadig et stykke arbejde, hvis fremtidens efterspørgsel skal imødekommes.

– Vi kommer til at mangle faglærte håndværkere allerede fra 2018. Hvis vi skal imødekomme den efterspørgsel, der kommer på faglært arbejdskraft i fremtiden, så er det vigtigt, at vi i fremtiden bliver endnu bedre til at tilbyde de unge lærepladser, slutter Louise Pihl.

Læs rapporten om praktikpladspotentiale her.

Relateret indhold