Byggefremtiden byder på stadig større projekter

Hos byggeriets parter vokser byggerierne i omfang og kompleksitet. Det var en af konklusionerne på en konference hos Dahl Advokater i Aarhus tirsdag.
Nicolai Schultz fra Aarsleff siger, at projekterne bliver stadig større. Foto: Thøger Raun.
Nicolai Schultz fra Aarsleff siger, at projekterne bliver stadig større. Foto: Thøger Raun.

Det er kun fem år siden, at man startede en byggedivision hos landets største anlægsentreprenør Per Aarsleff A/S.

Men allerede nu er man godt i gang med at varetage kæmpestore byggeopgaver på tværs af hele landet. Markante projekter som Lighthouse i Aarhus og Danske Banks nye domicil i København er blevet en del af porteføljen. Og omfanget har overrasket Nicolai Schultz, der er direktør med ansvar for Aarsleffs byggeaktiviteter i Danmark. Han udtalte følgende på konferencen: “Fremtidens Byggeri – set fra direktørstolen”, som løb af stablen i Aarhus i dag.

– For ti år siden så man ikke mange milliardprojekter. Nu er det nærmest hverdag, erklærede han blandt andet. Og direktøren står ikke alene med betragtningen.

Opgaverne lader nemlig til at vokse i størrelse og kompleksitet på tværs af den danske byggebranche. Det var samtlige oplægsholdere enige om. Uanset om der er tale om finansieringsfolk, advokater, rådgivere eller entreprenører.

Investorer kræver grønt

Ud over størrelsen, sker der også noget med gørelsen. Kompleksiteten vokser blandt andet på grund af stadig nye krav, forlød det. Og det er ikke kun politikere, der kræver.

Private bygherrer, investorer og ikke mindst slutbrugere efterspørger også mere, lød meldingen. Det er oplevelsen hos Kinnerton Credit Management, hvor Michael Mikkelsen arbejder på investorernes side. Han stod klar med en anekdote fra en schweizisk pengemand, som efterspurgte, hvordan man nemmere sætter sine midler i grønt byggeri i Danmark. Michael Mikkelsen var nødt til at påpege overfor den potentielle investor, at bygningsreglementet i høj grad sikrer bæredygtighed. Men han fortalte videre, at forespørgslen bestemt ikke er en enlig svale.

Det sker

Så ønsker man at gebærde sig i dansk byggeri i fremtiden, skal man have styr på det grønne, samt på risikostyringen, lød det fra dagens sidste oplægsholder – advokat og partner Niels Wulff.

Når projekterne vokser, går der potentielt set også mere galt. Det ses allerede i dag hos nogle af de større entreprenører, som kan sætte mere til på ét skidt projekt, end de kan hente hjem på 20 gode. Hverken størrelsen på projekterne eller shareholdernes fokus på bæredygtighed lader til at klinge af i fremtiden. Så man kan lige så godt komme med på vognen først som sidst.

Relateret indhold