Bossladies i bøn til mestre: Kvinderne mangler lærepladser

Bossladies-projektet er efterhånden kendt af mange, for at få flere kvinder til at vælge håndværksfagene. Men branchen er ikke helt klar til at tage imod dem, mener direktør Nina Groes.
Projektet Bossladies er tilstede til DM i Skills i København for at få flere kvinder til at vælge håndværkerfagene. På standen kan man blandt andet klæde en kvindelig håndværker-påklædningsdukke på. Foto: Louise Gregersen
Projektet Bossladies er tilstede til DM i Skills i København for at få flere kvinder til at vælge håndværkerfagene. På standen kan man blandt andet klæde en kvindelig håndværker-påklædningsdukke på. Foto: Louise Gregersen

KØBENHAVN: I disse dage kæmper omkring 300 unge lærlinge om at blive de bedste indenfor deres fag til DM i Skills.

Samtidig har en masse unge tilskuere mulighed for at snuse til håndværksfagene på de mange stande, hvor uddannelserne er repræsenteret. Og her er også Bossladies tilstede. De fleste kender til projektet, oplever de på standen, hvor de unge kommer og snakker med ambassadørerne.

– Vi oplever, at i stedet for flere og flere siger “hvad er det for et projekt?”, så siger de: “Ej, er det jer, der er Bossladies?” Der er mange af de unge, der kender os, siger Maria Brix, der er projektkoordinator hos Bossladies.

Hjælper kvinder på vej

Projektet startede i 2018, og gennem flere indsatser kæmper Bossladies for at kvinder skal vælge erhvervsuddannelserne, og samtidig for at de skal føle sig godt tilpas, når de så har valgt at gå håndværkervejen.

– Det er rigtig vigtigt, at der også bliver taget godt imod dem, når de så kommer ind på uddannelsen. Her har vi en god dialog med underviserne på uddannelserne, og vi rådgiver om, hvordan man sikrer, at kvinderne føler sig godt tilpas. Det kan være alt lige fra, at det er en god idé at netværke med andre kvinder, til at der skal være arbejdstøj til kvinder og andre lavpraktiske men vigtige ting, siger Nina Groes, direktør for Bossladies.

Branchen bør tage imod

Men selvom Bossladies-projektet har fået god fart, og flere kender til projektet, så er der stadig udfordringer for branchen, hvis flere kvinder skal vælge den vej.

For ifølge Bossladies oplever de kvindelige lærlinge, at det kan være svært at finde lærepladser.

– Blandt vores ambassadører (de kvindelige håndværkere red.) er det ikke unormalt, at man har været rundt med mellem 50 og 200 ansøgninger, før man finder en læreplads, fortæller Nina Groes.

Her mener hun, at branchen har et ansvar.

– Det kan godt være, at man gerne vil have flere kvinder til at søge den vej, men så skal branchen også være klar til at tage imod dem, når kvinderne søger lærepladser, siger hun.

Mestre har fordomme

Derfor er Bossladies ikke kun tilstede ved DM i Skills for at møde de unge, men også for at møde virksomhederne.

– Vi møder også virksomhederne her, og det er rigtig vigtigt at møde dem i øjenhøjde og også få nedbrudt nogle af de fordomme, de har om at tage kvindelige lærlinge, siger Nina Groes og uddyber:

– Nogle mestre er i tvivl om det kræver ekstra at ansætte en kvindelig lærling. De kan være i tvivl, om de skal købe andet udstyr, og om de skal lave ændringer for at have en kvinde. Det lyder vildt, men det er altså det, vi hører, siger hun.

Matcher gerne

Det er dog også en kendsgerning, ifølge Nina Groes, at de fleste virksomheder med kvindelige lærlinge har fået en god oplevelse.

– Det vi hører, når de har ansat en kvinde, er, at de absolut ikke har fortrudt. De kvinder, der er i håndværksfagene er her altså, fordi de rigtig gerne vil det, og det mærker mestrene, siger hun.

For at hjælpe flere virksomheder på vej, tilbyder Bossladies at matche virksomheder, der ønsker kvindelige lærlinge med de, der mangler lærepladser.

– Skulle der sidde virksomheder derude, som gerne vil have en kvindelig lærling, så er de meget velkomne til at kontakte os, siger Nina Groes.

DM i Skills afholdes i Bella Centret i København fra torsdag den 16. januar til og med lørdag den 18. januar. Der er gratis adgang.

Relateret indhold