Boligbyggeri ligger uden for Natura 2000-område

Ørestad Fælled Kvarter er en del af Ørestadsloven, og derfor skal naturfredningsmæssige hensyn ikke varetages gennem fredning.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Arkivfoto: Mads Blenker.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Arkivfoto: Mads Blenker.

Trine Torp fra SF har bedt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen oplyse, hvordan han vil sikre, at Københavns Kommune overholder EU-lovgivningen, herunder habitatdirektivet, i forbindelse med det planlagte store boligbyggeri på strandengene på Amager Fælled – Ørestad Fælled Kvarter.

Det er et byggeri, der har været meget debat om, og ministeren understreger, at der som udgangspunkt ikke kan vedtages planer eller træffes afgørelser, der kan skade udpegningsgrundlaget på et omkringliggende Natura 2000-område, eller som kan beskadige yngle- og rasteområder for arter anført i habitatdirektivet.

Indsigelser

– Kommunen er forpligtet til at varetage disse hensyn i den kommunale planlægning. Miljø- og Fødevareministeriet indgår i statens tilsyn med kommunernes fysiske planlægning, blandt andet for at varetage naturbeskyttelsesinteresser, oplyser ministeren blandt andet.

Han peger videre på, at der efter Planloven er mulighed for at fremsætte en indsigelse mod planforslag, hvis et forslag strider mod de statslige interesser.

Men ifølge Esben Lunde Larsen kommer Ørestad Fælled Kvarter på en del af Amager Fælled til at ligge udenfor det udpegede Natura 2000-område på Vestamager, og projektet er omfattet af “Lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S” – tidligere Lov om Ørestad.

Byudvikling

– Det betyder, at de naturfredningsmæssige hensyn eksempelvis ikke skal varetages gennem fredning. Derimod gælder reglerne i Naturbeskyttelsesloven om offentlighedens adgang til naturen og bestemmelser om beskyttelse af plante- og dyrearter, ligesom myndighedernes forpligtelser efter habitatdirektivet også fortsat gælder. Folketinget har således med loven blandt andet bestemt, at det pågældende areal indenfor Ørestadsområdet skal anvendes til byudvikling, dog under hensyn til de sædvanlige krav, der gælder for den fysiske planlægning, slutter ministeren, der i øvrigt slår fast, at der skal foretages en habitatkonsekvensvurdering, hvis et projekt kan påvirke et Natura 2000-område væsentligt.

Relateret indhold