Boligbyggeri i fremgang mens anlægsinvesteringer løjer af

Boligbyggeriet kan fejre, at der nu for første gang siden 2007 er udsigt til mere end 20.000 boliger om året. Anlægsbranchen ser til gengæld ud til at gå ind i en sløj periode
For første gang siden 2007 er der udsigt til mere end 20.000 boliger om året. Foto: Colourbox.
For første gang siden 2007 er der udsigt til mere end 20.000 boliger om året. Foto: Colourbox.

Dansk Byggeri har udsendt Konjunkturanalyse september 2016 med fokus på 2016 og 2017. Den viser, at især beskæftigelsen har udviklet sig mere positivt end forventet, fordi der nu langt om længe er fremgang i nybyggeriet.

Boligbyggeriet har været særligt hårdt ramt af krisen og har under krisen været på historisk lavt niveau. Det er stille og roligt vendt, og siden 2013 har fremgangen været entydig. I 2017 kommer boligbyggeriet for første gang siden 2007 op over 20.000 boliger. Det oplyser Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Der er kommet mere gang i boligmarkedet til glæde for aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen.

Lars Storr-Hansen Adm. direktør, Dansk Byggeri

– Der er kommet et lille smil på læberne. Det sker, fordi det går bedre med samfundsøkonomien. Der er udsigt til stigende vækst, som dog ingenlunde bliver prangende. Men vi er ude af krisen, og danskerne er talstærkt mødt op på arbejdsmarkedet. Kombineret med reallønsfremgang og lav rente er det nemmere at opnå forståelse hos bankrådgiveren, så der nu også er kommet mere gang i boligmarkedet til glæde for aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen, siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

Anlægget falder

Ifølge konjunkturanalysen falder anlægsinvesteringerne imidlertid i 2016 og 2017. Investeringerne falder især på de statslige veje, og nedgangen i anlægsarbejdet bliver ikke opvejet af ny aktivitet på andre områder. Der forventes eksempelvis ingen væsentlig aktivitet på Femern-forbindelsen og Storstrømsbroen i løbet af 2016 og 2017.

– Det er ærgerligt, fordi investeringer på anlægsområdet er kloge fremadrettede investeringer. En velfungerende infrastruktur er en grundlæggende parameter for et velsmurt og konkurrencedygtigt erhvervsliv. Rentable projekter bør derfor som udgangspunkt altid gennemføres, da de bidrager til at fremme væksten over en bred kam, siger Lars Storr-Hansen med henvisning til Dansk Byggeris oversigt over de mest rentable infrastrukturforbindelser.

Læs konjunkturanalysen her.

Relateret indhold