Det er ikke helt ligegyldigt for de støjplagede naboer til eksempelvis motorveje, hvilken vejbelægning der er valgt.
Ikke mindst har det ifølge Vejdirektoratet betydning, om der er valgt en egentlig støjdæmpende asfalt, når en ældre udtjent asfaltbelægning udskiftes med en ny. Den støjdæmpende effekt vil umiddelbart være op til cirka fire dB i forhold til det hidtidige niveau.
Ældes
I en konkret situation, som gælder for beboerne ved Bramdrupdam ved Kolding, vil reduktionen af den samlede støj fra vejen dog være mindre, da asfaltbelægningen i motorvejens sydgående retning endnu ikke udskiftes.
– Med tiden, som asfaltbelægningen ældes, vil dæk/vejbanestøjen samtidig øges. Den gennemsnitlige støjreduktion, man opnår ved at anvende den nye asfaltbelægning over hele dens levetid på cirka 15 år, vil indebære en gennemsnitlig reduktion af støjen på cirka 1 dB i forhold til en traditionel belægning, oplyser Vejdirektoratet.
Støjskærm
Samtidig peges der på, at den støjreducerende effekt af en støjskærm generelt vil være aftagende, jo større afstanden til skærmen er. Støjreduktionen vil således afhænge af placeringen og være størst lige bag støjskærmen.
Vejdirektoratet vurderer, at en støjskærm ved Bramdrupdam mellem frakørsel 63 (Bramdrupdam) og 64 (Kolding V) vil kunne reducere støjen med mellem to og fem dB, og den største støjreduktion vil opnås for de boliger, der ligger tættest på støjskærmen.