Bedre styr på bygningers handicaptilgængelighed

Transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt vil have kommunerne til at leve op til deres tilsynsanvar, når det gælder Byggelov og Bygningsreglement.
Transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt understreger, at nye bygninger naturligvis skal leve op til bygningsreglementets krav om tilgængelighed for handicappede. Foto: Colourbox.
Transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt understreger, at nye bygninger naturligvis skal leve op til bygningsreglementets krav om tilgængelighed for handicappede. Foto: Colourbox.

Karina Adsbøll fra Dansk Folkeparti har bedt transport- og bygningsminister Hans Chr. Schmidt forklare, hvordan det kan gå til, at nybyggerier ignorerer krav om adgang for handicappede. Hun henviser til en artikel i Ingeniøren, men ministeren understreger, at han som byggeriets minister lægger vægt på, at vores byggeri er tilgængeligt for mennesker med handicap.

– Nye bygninger skal naturligvis opføres i overensstemmelse med reglerne i Byggeloven og Bygningsreglementet, og de skal dermed leve op til bygningsreglementets krav om tilgængelighed for handicappede. I henhold til Byggeloven er det altid bygningsejeren, der har ansvaret for, at et byggeri er lovligt – og dermed også for, at byggeriet lever op til kravene om tilgængelighed, oplyser Hans Chr. Schmidt.

Hvis kommunerne bliver opmærksomme på, at et byggeri ikke overholder bygningsreglementets bestemmelser om for eksempel tilgængelighed, skal kommunen pålægge bygningsejeren at gøre bygningen lovlig.

Hans Chr. Schmidt{break}Transport- og bygningsminister

Mangler konstateret

Han understreger, at kommunerne gennem byggesagsbehandlingen skal tilse, at Byggeloven og Bygningsreglementet er overholdt.

– Hvis kommunerne bliver opmærksomme på, at et byggeri ikke overholder bygningsreglementets bestemmelser om for eksempel tilgængelighed, skal kommunen pålægge bygningsejeren at gøre bygningen lovlig, siger ministeren videre.

Statens Byggeforskningsinstitut har for Trafik- og Byggestyrelsen i 2012 undersøgt tilgængeligheden i ti nyopførte byggerier. Rapporten pegede på, at alle ti byggerier i større eller mindre omfang havde mangler i tilgængeligheden. Rapporten pegede desuden på, at hovedårsagen til de konstaterede mangler var manglende kendskab til tilgængelighedskravene i bygningsreglementet.

To initiativer

Trafik- og Byggestyrelsen har på baggrund af rapporten igangsat to initiativer, der skal sikre større fokus hos bygherrer og deres rådgivere på kravene om tilgængelighed. Der gennemføres i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut en styrket informations-, vejlednings- og rådgivningsindsats til byggeriets parter. Projektet skal udvikle en digital portal, der skal stille viden og vejledning om tilgængelighedsløsninger til rådighed for byggeriets parter.

Der er i 2014 lanceret en pilotversion, der løbende udvikles. Derudover gennemføres en analyse af de nuværende tilgængelighedsregler i Bygningsreglementet.

Kontakt til KL

– Statens Byggeforskningsinstitut kortlægger med udgangspunkt i en dialog med byggeriets parter og handicaporganisationerne behovet for en mere smidig og fremtidssikret regulering af tilgængelighed. Analysen forventes at være færdig i begyndelsen af 2016. Herudover har jeg på baggrund af den aktuelle sag bedt Trafik- og Byggestyrelsen om at tage kontakt til KL for at drøfte, hvordan man i fællesskab kan sikre opmærksomhed hos de kommunale bygningsmyndigheder om, at bygningsreglementets regler om tilgængelighed skal være overholdt, oplyser Hans Chr. Schmidt.

Relateret indhold