Hver dag året rundt sker der i gennemsnit 13 arbejdsulykker på danske byggepladser, og fagbevægelsen har gennem årene sat stærkt fokus på sikkerheden, ikke mindst ved at lægge pres på arbejdsgivernes indsats på området.
Men resultatet har ikke været som ønsket, og sekretariatschef Gunde Odgaard fra BAT-kartellet siger til Dagens Byggeri, at de problematiske tal først og fremmest skyldes, at der er for mange virksomheder, for hvem sikkerhed ikke er et emne, der tages alvorligt:
Nogle virksomheder – eksempelvis Hoffmann – har deres eget sikkerhedskort, som bygger på, at man har en arbejdsmiljøuddannelse.
Gunde Odgaard Sekretariatschef i BAT-kartellet
– Det er manglende tilrettelæggelse af produktion og arbejdsmiljøindsats, og det foregår lidt efter “de tilfældige søms princip”. Der er mange virksomheder, der er blevet meget bedre til arbejdsmiljø og sikkerhed. Men samtidig er der mange virksomheder, for hvem sikkerheden ikke indgår i deres måde at drive forretning på, siger Gunde Odgaard.
Pres på løn
Han påpeger samtidig, at manglen på lavere tal for arbejdsulykker også skyldes de mange udenlandske byggearbejdere på byggepladserne, der generelt er presset på løn- og arbejdsvilkår.
– De kan ikke, som danske arbejdstagere, bruge deres rettigheder på samme måde til at sige fra, hvis der er farligt på byggepladsen. Der er ingen tvivl om, at udenlandske byggearbejderes risiko for at komme til skade på en byggeplads er nogen gange højere end for en dansk byggearbejder. Derfor bør man fra myndighedernes side lave et mere risikobaseret tilsyn over for virksomheder og byggepladser, hvor der er udenlandsk arbejdskraft. Vi ved, at de er i en højere risiko end danskere. Det betyder, at arbejdet over for danske virksomheder skal nedprioriteres, men de er lidt nemmere at komme i kontakt med, siger Gunde Odgaard.
Tarzan er der endnu
Han understreger, at “Tarzan ikke er død” i den danske byggebranche, men i nogle virksomheder er han “modereret”.
– Nogle virksomheder – eksempelvis Hoffmann – har deres eget sikkerhedskort, som bygger på, at man har en arbejdsmiljøuddannelse. Den gælder også for deres underentreprenører. Der er også bygherrer, der stiller krav til arbejdsmiljøet i deres udbud, og hvor arbejdsmiljøet tæller som del af tildelingskriterierne. Kvantespringet for et bedre arbejdsmiljø vil være, at virksomheder kun tildeles opgaver, hvis de har styr på arbejdsmiljøet, og hvor vi tager retten til at drive virksomhed fra dem, der ikke kan finde ud af at have styr på sikkerheden, slutter Gunde Odgaard.