Antallet af singlehusstande eksploderer, men boligerne er generelt overdimensionerede. Flere mindre boliger i fremtiden vil både kunne tilfredsstille et aktuelt boligbehov og nedbringe de samlede klimaudledninger, lyder vurderingen.
Læs også: Anlæg slår rekord, mens boligbyggeriet tager største dyk i 13 år
Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2019 i Danmark var 1.446.295 singlehusstande, mens der i 2023 blev registreret 1.541.464 husstande, hvor der kun bor en person – en stigning på 100.000 singlehusstande på fem år:
– Hvordan og hvor mange man bor sammen, er selvfølgelig en privat sag, men spørgsmålet er, om vi har indrettet og fortsat indretter vores boligmasse efter den demografiske udvikling, vi er vidner til, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.
Unødigt høje udgifter
Han fortæller videre, at boliger typisk er indrettet til den klassiske husstand bestående af mellem tre og fem personer og ikke én person, som lige nu udgør halvdelen af landets knap tre millioner husstande:
– Ift. behov for plads bor mange enlige i boliger, hvor der i teorien er langt mere plads, end de har behov for. Det betyder både, at boligudgifterne kan være højere end nødvendigt, og at der skal opvarmes mange ekstra kvadratmeter, som ikke er specielt hensigtsmæssigt ift. de klimaambitioner, vi har.
Boligbehov og klima
Thomas Hovgaard mener derfor, at der er behov for at få set nærmere på boligmassens fremtidige udbygning:
– Som ejendomsmæglere ved vi, at det ofte er de mindre boliger, der passer til den lille husstand, som der er knaphed på. Ved at tilrettelægge fremtidens boliger, så de mindre udgør en langt større del, har vi mulighed for at tilfredsstille et aktuelt boligbehov og samtidig reducere vores samlede klimaudledninger, siger han.