Antallet af byggekonkurser stiger markant

I de seneste ni måneder har antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen været væsentlig højere end samme periode ét år tidligere.
Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Der er gang i byggerierne rundt om i landet, men det er ikke kun lutter positive toner, der strømmer ud fra bygge- og anlægsbranchen.

Dagens Byggeri har kigget nærmere på konkurstallene fra Danmarks Statistik. Her viser tallene fra de seneste ni måneder – fra august 2017 til og med april i år, at godt 20 procent flere bygge- og anlægsvirksomheder er gået konkurs.

Det er paradoksalt, at når vi på den ene side kigger på konjunktursituationen, beskæftigelsessituationen og i ordrebøgerne, så går det faktisk rigtigt godt, men det er ikke helt det billede, vi ser, når vi kigger på konkurstallene.

Analysechef Andreas Fernstrøm Dansk Byggeri

I løbet af de ni måneder er 682 virksomheder i branchen gået konkurs. Fra august 2016 til og med april 2017 er antallet 567. Dermed har 115 flere virksomheder måttet dreje nøglen i de seneste ni måneder end året før.

Skizofren branche

2017 lagde ellers godt ud, og konkurserne lå på et relativt lavt niveau. 2016 havde da også været et skidt år, for vi skal helt tilbage til 2010 for at se lige så mange konkurser.

Men de sidste fem måneder af 2017 gik det igen den forkerte vej, og flere bygge- og anlægsvirksomheder gik ned. 2017 endte derfor som det næstværste konkursår siden 2010.

Udviklingen fortsætter indtil videre i 2018.

– Det er paradoksalt, at når vi på den ene side kigger på konjunktursituationen, beskæftigelsessituationen og i ordrebøgerne, så går det faktisk rigtigt godt, men det er ikke helt det billede, vi ser, når vi kigger på konkurstallene, siger Andreas Fernstrøm, analysechef hos Dansk Byggeri.

Han tror dog, at vi vil se pænere tal for hele 2018, end 2017, selvom første kvartal i dette år har 15 procent flere konkurser en 2017.

– Der er klart flest virksomheder, der har det godt. Men hvis der går mange flere måneder af året, hvor vi ser høje konkurstal, så er jeg nødt til at revurdere mit skøn for konkurstallet i 2018, siger Andreas Fernstrøm.

Blandet gruppe

Hvorfor tallene ser ud, som de gør, er der ikke noget endegyldigt svar på. Analysechefen tror dog, at en del virksomheder fortsat kæmper med et efterslæb fra krisen. Og nogle af dem får aldrig rigtig fat i markedet igen.

– Det er ikke verdens bedste forklaring, men jeg tror, at vi ser en udmagelsesproces samtidigt med, at mange starter op og derfor også en del, der går konkurs. Så det er en blanding af nye og gamle virksomheder, som ikke kan få det til at løbe rundt, siger Andreas Fernstrøm.

2016 var ramt af mange byggekonkurser, men de sidste fem måneder af 2017 gjorde, at det år var næsten lige så hårdt ramt. Første kvartal af 2018 er også konkursramt. Graf: Dansk Byggeri.
2016 var ramt af mange byggekonkurser, men de sidste fem måneder af 2017 gjorde, at det år var næsten lige så hårdt ramt. Første kvartal af 2018 er også konkursramt. Graf: Dansk Byggeri.

Relateret indhold