– Amager Bakke er en skamstøtte

Enhedslisten anklager den tidligere finansminister Bjarne Corydon for nepotisme, da beslutningen blev truffet om det nye affaldsforbrændingsanlæg i København.
Byggeriet af Amager Bakke er i fuld gang, men er ifølge Enhedslistens Søren Egge Rasmussen en fejl. Skærmfoto fra a-r-c.dk.
Byggeriet af Amager Bakke er i fuld gang, men er ifølge Enhedslistens Søren Egge Rasmussen en fejl. Skærmfoto fra a-r-c.dk.

Amager Bakke – det store, nye forbrændingsanlæg i København, der er internationalt berømmet for blandt andet at være forsynet med en skibakke – kan ende som et økonomisk mareridt for københavnerne, fordi det er overdimensioneret i en sådan grad, at man bliver nødt til at importere affald fra udlandet, hvis det skal udnytters effektivt.

Det mener i hvert fald Enhedslistens energi- og forsyningsordfører Søren Egge Rasmussen. Han mener, at der ikke er affald nok i hovedstaden til at fylde de nye ovne med affald, og han mener at aben for skandalen er let at placere – nemlig på skuldrene af Bjarne Corydon.

Et flertal på Københavns Rådhus var klart imod det overdimensionerede værk, fordi der ikke var grundlag for det i affaldsprognoserne.

Søren Egge Rasmussen Energi- og forsyningsordfører, Enhedslisten

Armen vredet rundt

Søren Egge Rasmussen er modstander af at åbne for import af affald, men samtidig understreger han, at der skal findes en løsning, som ikke belaster københavnerne økonomisk.

– Et flertal på Københavns Rådhus var klart imod det overdimensionerede værk, fordi der ikke var grundlag for det i affaldsprognoserne. Men de fik armen vredet rundt af S-R-SF-regeringen, fordi det firma, der leverer indmaden til anlægget, Vølund, kommer fra Bjarne Corydons valgkreds. De havde allerede fået en ordre på det store anlæg, inden der var givet politisk godkendelse, mener Søren Egge Rasmussen, der kalder affaldsforbrænding for “en solnedgangsteknologi”.

Han mener, at Amager Bakke kommer til at stå som en skamstøtte i mange år frem som eksempel på “især socialdemokratisk, politisk nepotisme og magtmisbrug”.

Grotesk historie

Søren Egge Rasmussen siger til Dagens Byggeri, at vi i Danmark ikke skal brænde vores affald, men genbruge det.

– Affaldsmængderne til forbrænding skal minimeres. Det er en grotesk historie, at man presser en kommune til at bygge et langt større varmeværk end det, der er behov for. Der har været tale om at importere engelsk affald, men det er en meget dårlig løsning. Englænderne bør selv finde ud at at kildesortere deres affald bedre og dermed minimere affaldsmængderne. Det vil være en sovepude for England, hvis man bare kan eksportere sit affald. Hvorfor skal vi have den miljøbelastning, slutter Søren Egge Rasmussen.

Kommunens modtræk

Der var ifølge Søren Egge Rasmussen et klart flertal på Københavns Rådhus imod at bygge det overdimensionerede anlæg, men politikerne fik vredet armen rundt af finansministeren og daværende skatteminister Thor Møger Petersen, i dag begge fra Socaldemokratiet, fordi bestyrelsen for Amager Forbrænding med den konservative Mogens Lønborg i spidsen, havde sendt en ordre på det store anlæg i udbud – vel at mærke inden kommunerne havde godkendt anlæggets størrelse. Som modtræk besluttede politikerne i København ifølge Søren Egge Rasmussen at opsætte en række krav til driften, herunder at anlægget ikke må importere affald fra hverken nabokommuner eller udlandet.

Dagens Byggeri har bedt Bjarne Corydon om en kommentar til anklagerne om nepotisme, men han har kun ét at sige:

– Hvem er Søren Egge Rasmussen?

Enhedslistens Søren Egge Rasmussen mener, at Bjarne Corydon har tvunget opførelsen af Amager Bakke igennem. Foto: Steen Brogaard.
Enhedslistens Søren Egge Rasmussen mener, at Bjarne Corydon har tvunget opførelsen af Amager Bakke igennem. Foto: Steen Brogaard.

Relateret indhold