De senere år har tendensen været den samme. De store ingeniørvirksomheder har powershoppet i den danske arkitektverden.
Den ene tegnestue efter den anden er blevet købt op for at kunne tilbyde kunderne en slags one-stop-shops på rådgiverydelser. For nogle af de største ingeniører har det betydet integration af flere tegnestuer, så der var specialkompetencer nok på alle hylder.
Men trafikken kan skam stadig gå den anden og mere klassiske vej.
AART architects har således netop opkøbt arkitektvirksomheden Mangor & Nagel. Ud fra ambitionen om “at møde kunder på tværs af Skandinavien, og ikke mindst Danmark, med rendyrket rådgivning og højt specialiserede kompetencer inden for alle grene af arkitektur”, som det formuleres i en pressemeddelse om opkøbet.
Bliver endnu stærkere på arkitekturen
– Vi ønsker at redefinere arkitekturen. Ikke alene i måden vi tænker og taler om den på, men også i måden vi driver forretning på. Med opkøbet af Mangor & Nagel går vi derfor mod strømmen i branchen, fortæller Torben Skovbjerg, stiftende partner og koncern-CEO i AART og fortsætter:
– Vi holder fast i arkitekturen som vores kerneydelse. For vi tror på, at det er den bedste måde at udvikle vores egen og, ikke mindst, vores kunders forretning på.
AART har hovedkontor i Aarhus og blev etableret tilbage i 2000 af Torben Skovbjerg, Anders Strange og Anders Tyrrestrup. Siden er Mads Nygaard og Nanna Flintholm kommet til som group partnere og tegnestuen er blevet landsdækkende og med kontorer i Oslo og Stockholm.
Det er således lykkedes at blive en af Skandinaviens førende arkitektvirksomheder – som da også står bag flere markante projekter i de tre nordiske lande.
Stærkere i hovedstadsområdet
Med købet af sjællandske Mangor & Nagel er målet at få endnu bedre fat i den største del af danske marked. Hovedstadsområdet med det øvrige Sjælland.
Et marked, hvor AART ifølge Torben Skovbjerg nu vil komme med nye perspektiver på at udvikle byrum og bygninger af høj, arkitektonisk kvalitet.
– For os hænger kvalitet og effekt uløseligt sammen. For når alt kommer til alt, så handler arkitektur om at bevæge verden i en mere berigende og bæredygtig retning, fortæller Torben Skovbjerg.
– Derfor tænker vi effekt før form i alle projekter. Vores trang til at skabe er derfor aldrig uden viljen til at følge op og dokumentere, hvordan og i hvor høj grad vi har indfriet vores kunders visioner og samfundsambitioner. For det er de målbare og mærkbare effekter, vi er drevet at skabe – for mennesker, miljø og samfund.
Mangor & Nahel ledelsen følger med
I Mangor & Nagel fortsætter holdet bag også med ind i den større fusionerede AART. Bente Priess Andersen fortsætter som administrerende direktør i Mangor & Nagel – og med en “sammen er vi stærkere” tilgang:
– Hos Mangor & Nagel kommer vi, blandt meget andet, med en lang historik og solide kompetencer inden for det almene boligsegment, som vi ser et stort potentiale i at gøre landsdækkende som en del af AART, fortæller hun.
– Samtidig kommer AART med solide, in-house kompetencer inden for bæredygtighed, som vi kan løfte ind i udviklingen af vores allerede stærke fodfæste på det sjællandske marked.
Jacob Andersen fortsætter som teknisk direktør, Claus Søndergaard som kreativ chef og Søren Stoustrup som markeds- og tilbudschef.
De to brødre, Torben Nagel og Karsten Nagel, skal virke som ambassadører:
– Sammen med AART sikrer vi ikke alene et godt generationsskifte hos Mangor & Nagel. Vi samler også næsten 100 års arkitektfagligt virke. Vi vil dermed møde vores kunder med en faglig tyngde – en dybde og bredde i kompetencer – som giver tryghed i vores rådgivning.
I det nye og større AART vil man tilbyde en endnu stærkere spændvidde i kompetencer – fra byplanlægning og landskabsdesign til bygningsdesign, transformation og spaceplanning.
I den kommende tid igangsættes en række initiativer, der skal fremme videndeling og samarbejde på tværs af den samlede AART-koncern. Så kunder også inden den fulde integration i 2023 vil opleve en styrket rådgivning på tværs af segmenter og kompetencer.